NavMenu

Skok svetskih cena hrane u aprilu - Meso poskupelo za 3%, mlečni proizvodi za 5,2%

Izvor: Tanjug Četvrtak, 09.05.2019. 11:59
Komentari
Podeli
(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Svetske cene hrane porasle su za 1,5% u aprilu, jer je poskupljenje mlečnih proizvoda i mesa neutralisalo pad cena žitarica, saopštila je danas agencija Ujedinjenih nacija za hranu.

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) takođe je objavila svoju prvu prognozu za globalnu proizvodnju žitarica u ovoj godini, predviđajući rekordnu proizvodnju nakon pada zabeleženog u 2018. godini.

Indeks cena hrane ove svetske organizacije, koji meri mesečne promene cena korpe proizvoda (žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera), iznosio je 170,1 poen prošlog meseca u odnosu najviše revidiran podatak za mart od 167,5 poena.

Prethodna cifra za mart je bila 167 poena.

Taj indeks je u aprilu bio na svom najvišem nivou od juna prošle godine, ali još za oko 2,3 odsto ispod nivoa od pre godinu dana.

Indeks cena mlečnih proizvoda porastao je za 5,2% u odnosu na martovsku vrednost, što je četvrti uzastopni mesečni rast, podstaknut snažnom tražnjom za uvozom maslaca, punomasnog mleka u prahu i sira.

Indeks cena mesa porastao je za 3,0% na mesečnom nivou. Indeksi šećera i biljnog ulja takođe su porasli, ali je indeks žitarica prošlog meseca pao za 2,8%.

U svojoj prvoj prognozi za 2019. godinu, FAO predviđa da će svetska proizvodnja žitarica ove godine iznositi rekordnih 2,72 milijarde tona, što je 2,7 posto više u odnosu na nivo iz 2018. godine, kada je proizvodnja pala.

Među glavnim žitaricama, pšenica, kukuruz i ječam bi trebalo da najviše doprinesu povećanju proizvodnje žitarica, sa projektovanim godišnjim rastom proizvodnje od 5,0%, odnosno 2,3 % i 5,4 posto, respektivno, poručuju iz FAO.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.