NavMenu

Sava centar duguje 6,3 mil EUR na ime poreza na imovinu

Izvor: Blic Četvrtak, 09.05.2019. 09:53
Komentari
Podeli
(Foto: M.Kambić/eKapija)
Da je Sava centar u velikim finansijskim problemima, zna se godinama, ali je prilično šokantan podatak da čuveni kongresni centar trenutno samo na ime poreza na imovinu duguje 6,3 mil EUR, piše Blic.

Situacija je dodatno zakomplikovana pošto je propao još jedan tender za javno-privatno partnerstvo, a od najavljenog davanja Sava centra na višegodišnju koncesiju zasad nema ništa.

- Obaveze po osnovu poreza na imovinu od 2014. godine na dan 31.3.2019. iznose 560.180.776 dinara, kamata po istom osnovu zaključno sa ovim datumom je 190.533.709, ukupna obaveza poreza na imovinu je 750.714.486,42 dinara - stoji u izveštaju o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja, koji se odnosi na prvi kvartal 2019. godine.

Dodatni roblem, navodi list, predstavlja i činjenica da su poslovni prihodi u ovom periodu iznosili 90.395.000 dinara i niži su u odnosu na planirane za 36.855.000 dinara.

Do ovoga je, kako stoji u dokumentima, "najviše došlo zbog umanjenja subvencija (73%)".

- Zbog činjenice da je Sava centar građen pre 40 godina, u vreme jeftine energije i kada se energetskoj efikasnosti nije vodilo računa, poslednjih godina su troškovi energije najveći problem. Osnivač je namenio sredstva za pokrivanje dela troškova električne energije u iznosu od oko 36 miliona dinara.

Podsećanja radi, na poslednji tender za za javno-privatno partnerstvo u kojem se tražio privatnik koji bi uložio 25-30 mil EUR za veliku rekonstrukciju objekta jedino je stigla ponuda Delta Holdinga, ali je ona odbijena, pa je najavljeno da će kongresni centar biti ponuđen na koncesiju.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.