NavMenu

Cilj saradnje Srbije i Kine izvoz na treća tržišta, spoljnotrgovinska razmena u 2018. dostigla 2,3 mlrd USD

Izvor: Tanjug Utorak, 07.05.2019. 14:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
Ostvarivanje saradnje sa privrednicima, investiranje u Srbiju, i zajednički nastup na trećim tržištima ciljevi su privrednog foruma i poslovnih susreta sa predstavnicima 58 firmi iz kineske provincije Dženđijang, koji se danas održava u Privrednoj komori Srbije.

- Srbija je zemlja sa uređenim javnim finansijama, suficitom u budžetu, inflacijom pod kontrolom, predvidljivim poreskim sistemom - naveo je državni sekretara u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i dodao da je poslednjih godina stopa nezaposlenosti prepolovljena, ali i da u Srbiji još uvek ima dovoljno radne snage za buduće investicije.

Kao pozitivne primere istakao je dolazak kineskih kompanija u Bor, Smederevo, preuzimanje Ikarbusa, ulaganje MIT-a u Loznicu i Linlonga u Zrenjanin, a najavio je da će uskoro biti potpisan i ugovor za izgradnju kinesko srpskog industrijskog parka u Smederevu.

Čen Zongjao, predsednik privredne komore provincije Džeđijang, rekao je da je Srbija prva država iz ovog regiona koja je izgradila sveobuhvatne odnose sa Kinom i dodao da se ti odnosi stabilno razvijaju.

- Provincija Džeđijang ima 57 miliona stanovnika i bruto nacionalni dohodak od 850 mlrd USD. Čak 90% kineskih trgovaca u Srbiji je iz te provincije, u kojoj je i sedište globalne trgovačke mreže Alibaba - rekao je Zongjao i naveo da je cilj razvoj bilateralne trgovine i investicija.


Miroslav Miletić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije, rekao je da je posle uvođenja bezviznog režima između dve države i turizam ušao u fokus saradnje. Očekuje da će u narednom periodu kineske kompanije početi i direktno da sarađuju sa srpskim. Potencijal za saradnju vidi kroz ulaganja preduzeća iz Kine u postojeće i nove proizvodne kapacitete u Srbiji, kako bi se došlo do zajedničkog izvoza na treća tržišta.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kine prošle godine dostigla je 2,3 mlrd USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.