NavMenu

NBS ima odmarališta na Zlatiboru, u Sokobanji, Budvi i Igalu - Čiji radnici još imaju posebno mesto za odmor?

Izvor: Blic Utorak, 07.05.2019. 10:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dvoevnore/shutterstock.com)Ilustracija
Narodna banka Srbije poseduje četiri odmarališta i 20 objekata na najelitnijim turističkim mestima širom Srbije. Prema informacijama Blic Biznisa, reč je o odmaralištima ukupne površine 1.700 kvadrata na Zlatiboru, u Sokobanji, Budvi i Igalu.

NBS, na čijem je čelu Jorgovanka Tabaković, na Zlatiboru poseduje sedam apartmana ukupne površine 776 kvadrata, u Sokobanji četiri objekta površine 724 kvadrata, u Budvi šest objekata na 128 kvadrata i u Igalu tri objekta površine 81 kvadratni metar.

Na pitanje ko koristi apartmane na ovim lokacijama, koje su turistima popularne veći deo godine, u NBS za Blic Biznis kažu da su u pitanju njihovi zaposleni i penzioneri. Govoreći o popularnosti apartmana dodaju i da je u toku 2018. godine iskorišćenost kapaciteta odmarališta bila 86%.

U NBS tvrde da zaposleni odmarališta koriste po ekonomskoj ceni, i to u skladu sa kriterijumima za utvrđivanje reda prvenstva korišćenja.

- Za utvrđivanje reda prvenstva koriste se kriterijumi prema značaju, kao i bodovi po tim kriterijumima, pa tako niži koeficijent posla radnog mesta donosi više bodova pri rangiranju. Takođe, u obzir se uzima i dužina radnog staža, posebni uslovi na radu i učestalost korišćenja odmarališta - precizirali su u centralnoj banci.

Inače, zaposleni u NBS u proseku zarađuju 85.685 dinara mesečno.

Na najlepšim lokacijama na Budvanskoj rivijeri i celoj crnogorskoj obali nalaze se nekadašnja odmarališta preduzeća iz Srbije, u koja decenijama nije značajnije ulagano i koja uglavnom rade samo tokom turističke sezone. Pansiona i hotela ima i u popularnim planinskim centrima, a cene boravka za zaposlene su uglavnom nešto niže od komercijalnih.


Mnoge kompanije su u međuvremenu privatizovane, ali su zadržale neka svoja odmarališta na moru i planinama. U sastavu Ministarstva odbrane postoje vojne ustanove Tara i Morović, u čijim hotelima se odmaraju oficiri, podoficiri i profesionalni vojnici, ali su ona otvorena i za druge goste i nalaze se na Tari i u Vrnjačkoj Banji. I MUP Srbije ima nekoliko odmarališta u Vrnjačkoj Banji, na Zlatiboru, Goču, Bečićima...

Profesor Ljubomir Madžar smatra da radnička odmarališta predstavljaju "ostatak privilegija iz starog sistema".

- Mislim da te turističke objekte ne bi trebalo da održavaju ni siromašnija ni bogatija preduzeća, a kamoli institucije poput Narodne banke Srbije, u kojoj je prosečna plata duplo veća od republičkog proseka. Odmarališta treba pustiti na tržište i neka sama ostvaruju prihode i bore se za platežno sposobne goste, kako bi živela od svog dohotka - kaže sagovornik Blic Biznisa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.