NavMenu

ČADEŽ: Srbija sada privlačna i velikim investitorima

Izvor: Tanjug Utorak, 07.05.2019. 09:01
Komentari
Podeli
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je za RTS da je od zemlje koja privlači male nemačke kompanije, Srbija za deceniju prešla put do zemlje u kojoj mnogo veće kompanije žele da rade i da proizvode.

Čadež je podsetio na prethodne investicije nemačkih kompanija koje su zajedno uložile više od 2 mlrd EUR i uposlile oko 55.000 radnika.

- Poput Continentala koji je ovde napravio centar za istraživanje i razvoj i sarađuje sa univerzitetima, Bosha koji razvija deo softverskog programa ovde, Siemensa koji kada pogledate u Evropi svaku treću vetrenjaču koja proizvodi električnu energiju, generator je proizveden ovde u Srbiji, u Subotici - kazao je Čadež.

Predsednik PKS je ukazao na stabilan ekonomski okvir, podršku za investicije koju kompanije imaju od samog planiranja biznisa u Srbiji pa do realizacije.

- Ono što mislim da smo dobro uradili je na polju obrazovanja - dualno obrazovanje. Kada smo rekli da će to imati presudan značaj za nemačke kompanije, evo pokazuje se da ima. Zašto? Zato što je to jedan sistem koji oni prepoznaju, jer ga imaju kod kuće - naveo je Čadež.

Predstavnici 58 kineskih kompanija iz provincije Džedijang posetiće danas Srbiju kako bi pronašli lokalne partnere u oblastima proizvodnje građevinskog i elektro-materijala, roba široke potrošnje... Ova poseta kineske delegacije i učešće na poslovnom forumu u Privrednoj komori Srbije jedna je od nekoliko desetina najavljenih u narednim mesecima i deo je jačanja srpsko - kineskog partnerstva u okviru globalne inicijative "Jedan pojas, jedan put".

- Kina se u početku, proteklih godina, fokusirala na energetiku i infrastrukturu proteklih godina. Međutim, pomak u saradnji je da se kompanije iz drugih sektora vrlo interesuju za naše tržište. Dolaze privatne kineske kompanije kojima je interesantno da čuju o mogućnostima za ulaganje - kaže rukovodilac Centra za izvozne proizvode i usluge u PKS Milanka Stojaković.

Svakog meseca najmanje jedna delegacija dođe iz Kine, a pored državnih funkcionera, u delegaciji su i predstavnici korporativnog sektora, privatne kompanije koje ispituju mogućnosti poslovanja u Srbiji.

Infrastruktura i energetika nisu više dominantni sektori kada je saradnja sa Kinom u pitanju, kažu u PKS. Kinezi sada traže partnere u Srbiji u gotovo svim oblastima.

Sledećeg meseca, u Beograd će doći još jedna delegacija kineskih investitora, odnosno, predstavnici 19 velikih kompanija iz te zemlje. Krajem godine, u novembru, srpska prehrambena privreda imaće priliku da se predstavi po drugi put na Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju.

Inače, procenjuje se da će ukupna vrednost svih projekata sa Kinom dostići cifru od 10 mlrd USD u narednim godinama. Samo tokom prošle godine sa Kinom su potpisani projekti vredni oko 3 mlrd USD.


Kinezi u Srbiji grade autoputeve, pruge, mostove, energetske i druge infrastrukturne objekte, a dogovorena je i izgradnja velikog industrijsko-tehnološkog parka. Među najvažnijim kineskim investicijama do sada je preuzimanje RTB Bor od strane kompanije Zijin Mining, sa najavljenim ulaganjem od 1,26 mlrd USD u narednih šest godina. Takođe, među investicijama tog "kalibra" je i početak gradnje fabrike guma kompanije Shandong Linglong Tyre u Zrenjaninu vredne 994,4 mil USD.

Prethodno, HBIS je preuzeo Železaru Smederevo, u Termoelektrani Kostolac, kineski CMEC gradi novi blok, položen je kamen temeljac za fabriku Grupe MINTH u Loznici (investicija vrednosti 100 mil EUR, sa 1.000 radnih mesta), Lanzhou Jinlung otplatila je dugovanje zemunskog Ikarbusa od 9,5 mil EUR i tako ispunila uslove da postane većinski vlasnik kompanije...
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.