NavMenu

IT kompanije iz Kine žele da ulažu širom Srbije

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 06.05.2019. 12:06
Komentari
Podeli
(Foto: ronstik/shutterstock.com)
Kineske kompanije koje se bave informacionim tehnologijama zainteresovane su za dolazak u Srbiju kako bi pokrenule svoju proizvodnju, ali i razvojne centre, posebno u Industrijskom parku u Borči, izjavio je danas ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji učestvuje na drugom Digitalnom kineskom samitu u Fudžou.

Popović je tokom prvog dana foruma razgovarao sa predstavnicima više kineskih kompanija koje se bave telekomunikacijama, veštačkom inteligencijom i robotikom i, kako kaže, svi su veoma zainteresovani za dolazak u Srbiju.

U izjavi novinarima Popović kaže da je Srbija evropska zemlja sa najviše kineskih investicija, a da se tek očekuju ulaganja u najnovije tehnologije, pre svega kroz Industrijski park u Borči, čija izgradnja će početi ove godine.

- Kinezi žele da iskoriste ono što je najbolje u Srbiji, a to je znanje naših inženjera. Srpsko znanje u saradnji sa kineskom tehnologijom može biti prekretnica u tehnološkom i industrijskom razvoju Srbije - rekao je Popović.

Kaže da Kinezi cene ono što je Srbija uradila u izgradnji inovacione i digitalne infrastrukture i da se kod nas osećaju "kao kod svoje kuće".

- Najveći doprinos tome dao je poslednji susret predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga u okviru konferencije "Pojas i put", koja je održana u Pekingu - rekao je Popović.

Ističući da Kina teži digitalizaciji svih sfera društva i da Srbija može mnogo da nauči od nje, Popović navodi da su kineski investitori koji će doći u Srbiju najbolji partneri u sferi digitalizacije i digitalnih tehnologija u svetu.

- Bilo je impresivno na samitu čuti planove Kine za budućnost, jer ta zemlja, koja je lider u inovacijama, već planira potpunu digitalizaciju države, 30 godina unapred - rekao je Popović. On je naveo i da je jedini ministar iz inostranstva na samitu u Fudžou što, dodaje, ukazuje na veliko poštovanje koje Kina gaji prema Srbiji.

Srpski ministar je jutros prisustvovao svečanom otvaranju foruma, a sutra će učestovati na panelu o digitalnom pomorskom putu svile. Na panelima i okruglim stolovima razgovaraće se i o pametnim gradovima, industrijskom internetu, digitalnoj ekologiji, digitalnom zdravlju.

Na samit je pozvano 1.500 učesnika iz celog sveta, a izložbeni prostor, gde su kompanije predstavile originalne tehnologije i dizajn, zauzima skoro 60.000 m2.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.