NavMenu

Otvaranje autoputa i tunela kroz Grdelicu za desetak dana - U toku testiranje trase

Izvor: RTS Nedelja, 05.05.2019. 15:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tommy Lee Walker/shutterstock.com)Ilustracija
Autoput kroz Grdeličku klisuru na Koridoru 10 biće otvoren za desetak dana. Završeni su građevinski radovi i u toku je testiranje trase, a završeni su i tuneli Predejane i Manajle, prenosi RTS.

Na početku južnog kraka Koridora 10 najviše problema zadavale su potporne kosine, ali je problem rešen izgradnjom galerije. Podignuto je više od stotinu stubova, skoro 180 nosača, ugrađeno oko 10.000 kubika betona i više od dve i po tone čelika. U svojevrsnu galeriju nalik polutunelu dugom 150 metara podešava se rasveta.

Tunel Predejane dug je 1.073 metra, ispred njega se nalazi tehničko-operativni centar iz kojeg se upravlja svakim metrom bezbednosti u samom tunelu, a iza tunela nalazi se jedinstvena petlja u Srbiji, koja "lebdi" u vazduhu iznad Južne Morave.

Deonica južnog kraka Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru je građevinski najzahtevnija sa dva tunela, 33 mosta ukupne dužine šest kilometara, nadvožnjacima, petljama, železničkim Koridorom, magistralnim putem i rekom Južnom Moravom.

Na izgradnji južnog kraka Koridora učestvovalo je oko 3.500 radnika.

Radnik na Koridoru Nenad Ljubić navodi da se radi punom parom ali i da se zaradi, dok šef gradilišta Osman Kasić ukazuje da je izgradnja bila izuzetno teška, dugotrajna i, kako kaže, mukotrpna.

- Izgradnja je bila dosta zahtevna, dugo je trajala, imali smo dosta problema, međutim, na kraju sve se to savladalo, već smo pred završnicom - objašnjava Kasić.

Neimari iz šest zemalja punih šest godina savladavali su Grdeličku klisuru – skinuta su brda, izmeštene pruge, putevi, tok reke. Izgrađena su 33 mosta devet velikih potpornih konstrukcija, dva tunela. Najviše problema i svoju pravu ćud Grdelička klisura pokazala je na deonici od Grdelice do Predejana gde se u protekle dve godine javilo nekoliko klizišta.


Na deonici kod Vladičinog Hana završena je izgradnja najdužeg tunela Manajle, a u toku je testiranje. Testiraju se svi operativni sistemi tunela među kojima su osvetljenje, rasveta, signalizacija, komunikacija... Testiranje prati Operativni centar koji će da nastavi da radi i kad tunel bude otvoren i nastaviće da prati bezbednost putnika.

U tunelu je ugrađeno sto kilometara raznih kablova.

U opremanje tunela uloženo je 13 mil EUR i rađen je po nemačkim standardima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.