NavMenu

Renexpo 2019 - Mogu li se "zelena" iskustva sa Zapada primeniti u Srbiji? (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.05.2019. 18:03
Komentari
Podeli
(Foto: Ekapija)
Sajam Renexpo, koji je održan šesti put u Beogradu, okupio je sve one koji su zainteresovani za energetiku, vodu i zaštitu životne sredine. Već na ulazu u Belexpocentar posetioci su mogli da vide najnaprednije automobile na električni pogon, kao i električne bicikle. Oni su bili izloženi i u samoj hali, a izazvali su veliku pažnju.

Predstavilo se više od 120 kompanija, a osim domaćih, bilo je i onih iz stranih zemalja, kao što su Austrija, Nemačka, Mađarska, Poljska Grčka i druge. Među njima se predstavila i Belgija sa čak 12 kompanija. Fokus je bio na zelenoj ekonomiji, koja je prioritet za ovu zemlju. Cilj kompanija, koje su predstavljene zahvaljujući Trgovinskom odeljenju Ambasade Belgije u Srbiji, bio je da savetima pomognu da se premoste prepreke ka zdravijoj i održivijoj sredini.

Kompanija JIE engineering na ovogodišnjem sajmu predstavila se na zajedničkom štandu sa nemačkim partnerom Barthauer, sa kojim sarađuju za područje Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Njihov zadatak je tehnička podrška i stručno savetovanje pilot preduzećima u zajedničkom projektu.

- Barthauer je broj jedan u Nemačkoj što se tiče geografskih informacionih sistema za kanalizaciju i otpadne vode. Sa njima smo pre tri godine startovali projekat na Balkanu, koji je finansiran od nemačkog Ministarstva za međunarodnu saradnju i pomoć - rekla je direktorka Jordanka Belić.

Dodala je da su sajam iskoristili za predstavljanje, jer se bave dokumentacijom postojećeg i izvedenog stanja. S obzirom na to da se Srbija nalazi u procesu otvaranja poglavlja zaštite životne sredine i u procesu konkurisanja za evropske fondove, Belićeva smatra da postoji velika šansa za našu zemlju:

- Ideja je da se pokaže komunalnim preduzećima i opštinama, koje su potencijalni kandidati, da im je, da bi aplicirali za novac, potrebno da znaju šta imaju, koliko im je dugačka mreža, koliko imaju priključaka, koji im je kvalitet mreže i tako dalje. Da bi aplicirali, moraju da imaju odgovarajuću tehničku dokumentaciju.

JIE radi geografske informacione sisteme za Hamburg, Berlin, Bremen, Štutgart, a sagovornica kaže da je to, u odnosu na našu zemlju - odvojen svet.

- Nemci su jako sitničavi i detaljni što se toga tiče, pa i u odnosu na druge evropske zemlje. Kod nas je svest dosta niska, a često se dešava da su na čelu preduzeća ljudi koji ne umeju da prepoznaju šta je bitno ili ne - kategorična je Belićeva.



Prostor u okviru Renexpo sajma imalo je i Društvo za posredovanje u osiguranju ACB. Kao jedina kompanija ovog tipa koja se predstavila, cilj im je bio da podignu svest o potrebama za osiguranjem. Već su se susreli sa projektima obnovljivih izvora energije, a u jednom završenom projektu su bili su savtodavci na strani klijenta. Trenutno učestvuju u drugom projektu, koji je veoma značajan za Srbiju, gde su savetodavci na strani kreditora.

- Osiguranje obično dođe negde pred kraj. Dobro je da ga ima, o njemu treba razmišljati sve vreme, i kada dođemo do osiguranja, to znači da je projekat pred krajem. Međutim, tada dolazimo i do zahteva koji su postavljeni, a oni često dolaze sa zapadnog tržišta. Naše tržište je rigidnije, ali zajedno sa kolegama iz Aon-a iz Londona, čiji smo ekskluzivni korespodent, možemo da skrojimo proizvod za našeg klijenta, koji će zadovoljiti te zahteve - objasnio je Stefan Jevremović iz ACB.


Dodao je da je i dalje primetan trend nepoverenja prema osiguranju u kompanijama. Zbog toga smatra da je važno praviti kvalitetne polise, slušajući korisnika šta mu je potrebno i potom baš to ponuditi. Ovaj broker obezbeđuje neživotna osiguranja, kao što su osiguranje imovine, odgovornosti, objekata, motornih vozila, roba u prevozu, zaposlenih i tako dalje.

- Ono što je dobro, naročito za projekte obnovljivih izvora energije - mi smo "one stop shop" za njih. Kod nas od početka, do kraja i u toku, sve može da se završi, jer imamo tim stručnjaka za svaku oblast - zaključio je Jevremović.

Renexpo je trajao dva dana, od 24. do 25. aprila, a osim sajamske izložbe, organizovani su i poslovni susreti.

Aleksandra Kekić
Fotogalerija
Renexpo 2019 - međunarodni sajam i konferencija u oblasti energetike, voda i zaštite životne sredine
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.