NavMenu

Potpisan ugovor o finansiranju izgradnje autoputa Preljina-Požega

Izvor: eKapija Petak, 26.04.2019. 07:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali u četvrtak 25. aprila je u Pekingu potpisao ugovore o finansiranju izgradnje autoputa Preljina-Požega na Koridoru 11 i modernizaciji i rekonstrukciji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta od Novog Sada do Subotice.

Ugovore za te projekte ministar Mali potpisao je sa kineskom Eksim bankom, u prisustvu predsednika Srbije i NR Kine, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, saopštilo je Ministarstvo finansija.

- Ovi ugovori donose nam sigurnost koja garantuje da će značajni infrastrukturni projekti biti završeni. Između ostalog, zahvaljujući opremljenoj infrastrukturi, koja uključuje bolju saobraćajnu povezanost, bićemo još atraktivniji za investitore. To će dalje doprineti i razvoju turizma u tom delu Srbije - rekao je Mali.

Ugovor o finansiranju sa kineskom Eksim bankom namenjen je finansiranju izgradnje deonice Preljina-Požega, za koju je u novembru 2017. godine potpisan Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova između Vlade Republike Srbije, Javnog preduzeća Putevi Srbije, Beograda i China Communications Construction Company Ltd. kao izvođačem.

Zajam u iznosu od 445 mil USD odobrava se za finansiranje 85% vrednosti Projekta, dok će se preostalih 15% obezbediti iz budžeta Republike Srbije.

- Koridor 11 je bitan i za povezivanje sa Crnom Gorom i Jadranom, što će nam olakšati transport, i značajno unaprediti trgovinu u regionu. Izgradnja dve preostale deonice Preljina-Požega, dužine 30,9 km i Požega-Boljare, dužine 107 km, neophodna je da bi se završio kompletan autoput, ukupne dužine 258 km, do granice sa Crnom Gorom. Ugovor podrazumeva izuzetno povoljne uslove, koji su dobijeni, pre svega, zahvaljujući dugogodišnjem strateškom partnerstvu i odličnim ekonomskim vezama sa Kinom - objasnio je Mali i dodao da je sa kineskim partnerima razgovarano i o drugim važnim projektima, u čiju realizaciju će i oni biti uključeni.

Ministar ističe da kineski investitori u Srbiji vide odličnog i pouzdanog partnera, za koga su sigurni da će realizovati postignute dogovore i navodi da je od izuzetnog značaja i ugovor o finansiranju modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke pruge na teritoriji Republike Srbije, takođe potpisan sa Eksim bankom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.