NavMenu

Devojčice menjaju svet - Dodeljene nagrade u okviru projekta Vip Dan devojčica

Izvor: eKapija Ponedeljak, 29.04.2019. 15:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: YanLev/shutterstock.com)Ilustracija
Da su i devojčice jednako spremne kao i dečaci za digitalno doba, pokazale su tri učenice osnovne škole Veljko Dugošević iz Beograda, koje su ovogodišnje pobednice takmičenja "Uhvati ideju" u okviru projekta Vip Dan devojčica. Devojčice su predstavile "Audio biblioteku" koja se nalazi na sajtu škole, a gde slepi, slabovidi ili oni koji ne znaju da čitaju mogu da slušaju školsku lektiru.

Drugo mesto osvojile su devojčice iz Osnovne škole "Deveta srpska brigada" iz Boljevca, a treće mesto devojčice Osnove škole "Sveti Sava" iz Beograda.

Takmičenje je organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije uz podršku kompanije Vip mobile sa ciljem da se podstakne preduzetničko razmišljanje kod devojčica, a projektom se ujedno obeležava Međunarodni dan devojčica u sektoru informacionih tehnologija.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, tom prilikom, poručila je devojčicama da je svaka od nih posebna i da ne odustaju od zadatih ciljeva.

- Kada uhvatite ideju, ne puštajte je, ne dozvolite da vam iko stane na put na kojem ćete se boriti i menjati stavove onih koji misle drugačije, i pobedićete. A dok vi rastete, mi odrasli postavili smo ciljeve. Napravili smo agendu 2030. i rekli da do tada, treba postići punu rodnu ravnopravnost i osnažiti žene i devojčice jer želimo da vam ostavimo bolji svet - poručila je Janković.

Glavnu nagradu dodelila je predsednica Vlade Ana Brnabić koja je tom prilikom rekla da je učešće devojaka u u Srbiji u sektoru informacionih tehnologija, u periodu od 2015. do 2017. godine u porastu.

Naime, prema njenim rečima u tom periodu, učešće devojaka je poraslo sa 25,7% na 27,4%, dok je u EU u istom periodu statistika pokazala rast od 18,1% na 18,3%.

- Ako se ovaj trend nastavi kako Srbija ide danas, Evropskoj uniji će u ovom sektoru trebati između 15 do 20 godina da dostigne Srbiju i to je pre svega zahvaljujući hrabrosti i samopouzdanju koje imaju naše devojčice i žene - istakla je Brnabić.

Brnanić je dodala da je u Srbiji trenutno 2.000 digitalnih učionica, a kako je najavila, do kraja godine će ih biti 10.000, te i da će do 2021. obrazovanje u našoj zemlji biti potpuno digitalizovano.

Sanja Popović Pantić predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije za naš portal je rekla da je ove godine u takmičenju učestvovalo 900 škola i više od 700 devojčica, te da je ovogodišnji projekat najmasovniji do sada.

- Cilj projekta bio je da u formi koja je njima najviše prijemčiva, a to su video tutorijali, artikulišu neku svoju poslovnu ideju i da sve ono što može da pomogne njima, u formi nekih praktičnih saveta izraze na jedan preduzetnički način. Nakon svakog projekta radimo evaluaciju koja je već pokazala da je njima veoma značio odlazak u određene kompanije, pogotovo gde su žene vlasnice. Tada i one shvate da same mogu da budu neko ko može da kreira sopstveni biznis i da se tako samozaposle. A IT ima moć da briše razlike između polova i da omoguće da postanemo društvo jednakih mogućnosti - istakla je Popović Pantić.

Branka Pudrlja Durbaba glavna direktorka za tržište Vip mobile, za eKapiju je rekla da je ponosna što Vip sada već tradicionalno pruža podršku ovom takmičenju. Ona je istakla da je Vip prva "family friendly" kompanija na našem tržištu i podsetila da Vip nosi nagradu za rodno najsenzitivniju kompaniju u domenu velikih i srednjih kompanija.

- Vip mobile podržava mlade majke, roditelje, kako ne bi morali da biraju između posla i privatnog života. U kompaniji je preko 1.000 zaposlenih, od čega je 50% žena, a od toga više od polovinu žena čini menadžment, odnosno samu upravu kompanije. Vip kompanija donosi novitete na tržište i ovaj događaj je dobra prilika za mlade, da upravo kroz tehnologiju i digitalizaciju, vide šta u društvu mogu da promene.

Podsetimo, Dan devojčica (Girls in ICT Day) organizuje se širom sveta poslednjeg četvrtka u aprilu u cilju da devojčice osnaži pri odabiru budućih profesija, da ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesima i talentima. U Srbiji ga 9. put organizuje Udruženje poslovnih žena uz podršku Vlade Srbije i premijerke Ane Brnabić.

S.P.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.