NavMenu

Ugovoreno finansiranje pruge za velike brzine Novi Sad-Subotica

Izvor: Beta Četvrtak, 25.04.2019. 12:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Franz Pfluegl/shutterstock.com)Ilustracija
Projekat izgradnje pruge za velike brzine između Novog Sada i Subotice, za čiju je realizaciju u četvrtak (25. aprila 2019.) u Pekingu potpisan Ugovor o finansiranju s kineskom Eksim bankom, obuhvata trasu dvokolosečne pruge i ukupno 49 podvožnjaka, nadvožnjaka i sličnih objekata.

Pruga Novi Sad - Subotica duga je 108,2 kilometar i treća je deonica pruge za velike brzine kroz Srbiju na pravcu Beograd - Budimpešta.

Komercijalni ugovor potpisan u julu prošle godine s konzorcijumom kineskih kompanija China Railway International i China Communications Construction Company vredan je 943 mil EUR, saopštila je Infrastruktura železnice Srbije.

Projekat će obuhvatiti stanice sa objektima na pruzi, rekonstrukciju i modernizaciju železničkih čvorova Novi Sad, Vrbas i Subotica i denivelaciju ukrštanja pruge s drumskim i pešačko-biciklističkim stazama.

Predviđa, takođe, ugradnju elektrotehničke infrastrukture koja omogućava bezbedno odvijanje saobraćaja projektovanim brzinama i uvođenje evropskog sistema upravljanja železničkim saobraćajem.

Projektom je obuhvaćena izrada tehničke dokumentacije, nabavka, isporuka i izgradnja.

Predviđena je i rekonstrukcija devet železničkih stanica: Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica, kao i tri nove stanice sa staničnim kapacitetima: Rumenka, Vrbas i Lovćenac.

U Vrbasu će biti izgrađen i vijadukt dužine 1,6 kilometra.

Rok za izvođenje radova je 33 meseca od njihovog početka.

Projekat modernizacije pruge Novi Sad - Subotica podrazumeva primenu evropskih standarda interoperabilnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.