NavMenu

Svetska banka odobrila Srbiji 102 mil USD za unapređenje eUprave i Poreske uprave

Izvor: Beta Četvrtak, 25.04.2019. 10:27
Komentari
Podeli
(Foto: vovan/shutterstock.com)
Svetska banka saopštila je danas (25. aprila 2019.) da je Srbiji za Projekat unapređenja usluga elektronske uprave i Projekat modernizacije Poreske uprave odobrila 102 mil USD kredita.

To bi trebalo, kako je navedeno u saopštenju, da građanima obezbedi brže, transparentnije i jeftinije javne usluge i omogući Vladi Srbije bolju naplatu prihoda, a istovremeno da se poveća efikasnost poreskog sistema i olakša građanima izvršavanje poreskih obaveza i da se smanji korupcija.

Projektom unapređenja usluga elektronske uprave, vrednim 50 mil USD, finansiraće se registracija svih javnih usluga u Srbiji, navedeno je u saopštenju i precizirano da će 30 usluga značajnih za svakodnevni život građana biti u potpunosti digitalizovano do kraja projekta.

Dodato je da će još 120 različitih usluga važnih za život građana biti pažljivo proučeno i pripremljeno za punu digitalizaciju koju će vlada sprovesti u budućem periodu.

- Međunarodno i iskustvo u regionu pokazuje jasnu korist od digitalizacije u smislu pojednostavljivanja procedura, veće efikasnosti kao i smanjenja troškova javnih usluga za građane - kazao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

On je dodao da su koristi od takvih reformi i smanjenje šansi za korupciju, kao i u ohrabrivanju ekonomskih ulaganja.

- Tako su na primer mnoge zemlje u proteklih deset godina smanjile vreme i troškove pristupa uslugama između 25 i 50%, a što je delimično doprinelo većim privatnim investicijama i otvaranju radnih mesta - kazao je Ndegva.

Cilj Projekta modernizacije poreske uprave, vrednog 52 mil USD je unapređenje efikasnosti naplate poreza i omogućavanje građanima i preduzećima da lakše izvršavaju svoje poreske obaveze, što se u izveštaju Doing Business Svetske banke već godinama naglašava kao oblast u kojoj Srbija zaostaje.

Projektom će se finansirati unapređenje pravnog okvira kako bi se omogućilo priznavanje digitalnih dokumenata u pravnim procedurama, čuvanje dokumenata i upravljanje podacima, razmena informacija između Poreske uprave, drugih državnih institucija i trećih lica.


Takođe treba da obezbedi uvođenje procedura za automatsku razmenu podataka sa zemljama članicama EU i da pomogne u usklađivanju postojećih zakona sa evropskim standardima.

Projektom će se takođe unaprediti procesi u poslovanju kao što je automatizacija procesa izdavanja uverenja o izmirenim poreskim obavezama i omogućavanje poreskom obvezniku da je pribavi putem interneta, čime će se smanjiti transakcijski troškovi za poreske obveznike.

Kako je navedeno u saopštenju, projektom će takođe biti finansirano značajno unapređenje hardvera i softvera u samoj Poreskoj upravi, što će omogućiti bolju uslugu.

- Modernizacija poreskog sistema u Srbiji treba u krajnjoj liniji da doprinese olakšanju tereta izvršavanja poreskih obaveza za poreske obveznike kroz smanjenje vremena potrebnog za izvršenje poreskih obaveza, a što će dodatno podstaći ulaganja i rast poslovanja - kazao je Ndegva i dodao da će pomoći i Vladi Srbije u boljoj naplati poreza.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.