NavMenu

Italija Zemlja partner na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu - U Novi Sad dolazi 27 italijanskih kompanija

Izvor: eKapija Sreda, 24.04.2019. 15:48
Komentari
Podeli
Italijanska agencija za spoljnu trgovinu (ITA), kancelarija u Beogradu, i ove godine organizuje zvaničnu italijansku kolektivnu izložbu na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Ovo će biti sedmo uzastopno italijansko učešće na najznačajnijoj poljoprivrednoj manifestaciji u regionu, a drugo u svojstvu Zemlje partnera. Naime, Italije je bila Zemlja prijatelj na 82. i Zemlja partner na 83. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

- Mi partnerstvo shvatamo veoma ozbiljno, a osnova svakog dobrog partnerskog odnosa leži u dobroj komunikaciji. Zato će i na ovom Sajmu poljoprivrede naglasak biti na uspostavljanju kontakata između italijanskih i srpskih, ali i privrednika iz celog regiona - rekla je direktorka beogradske kancelarije ITA Marina Skonjamiljo (Marina Scognamiglio) na konferenciji za novinare koja je održana u Palati Italija.

Ona je istakla da i ove godine vlada velika zainteresovanost italijanskih preduzeća za Sajam u Novom Sadu.

- Moram da napomenem da ćemo ove godine zabeležiti rekorde, kako u veličini štanda, tako i po broju kompanija iz prehrambenog i poljoprivrednog sektora. Naime, naš paviljon nalaziće se u hali 1 Novosadskog sajma i obuhvataće površinu od 440 m2, a u okviru njega predstaviće se 27 italijanskih preduzeća - rekla je Skonjamiljo. Prema njenim rečima, pored velikog broja italijanskih preduzeća koja učestvuju na novosadskom poljoprivrednom sajmu, biće prisutan i veliki broj delegacija iz balkanskog regiona, koje će posetiti italijansku kolektivnu izložbu i učestvovati u velikom broju B2B sastanaka.

Skonjamiljo je naglasila i da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2018. uvećan obim razmene između Srbije i Italije. Naime, izvoz robe iz Srbije u Italiju uvećan je za 27,9%, dok je, kada je reč o uvozu iz Italije, zabeležen porast od 3,42%.

- Moram da naglasim i da će u okviru IPARD fondova u toku 2019. godine samo za Srbiju biti izdvojeno 110 mil EUR. Ovo je značajan podatak, kako za srpska preduzeća koja zahvaljujući ovim sredstvima mogu da modernizuju poljoprivrednu proizvodnju, tako i za Italiju u smislu povećanja prisustva italijanskih "know- how" tehnologija - zaključila je Marina Skonjamiljo.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo (Carlo Lo Cascio) istakao je da je Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu važan kako za integraciju između italijanskih i srpskih preduzeća, tako i za povezivanje naših privreda i ekonomija.

- Podaci za 2018. godinu potvđuju da je Italija, bez sumnje, jedan od najznačajnijih partnera Srbije. Naime, prvi put smo tokom prošle godine prevazišli cifru od 4 mlrd EUR bilateralne razmene, što je svakako, veoma značajna brojka. Više od 600 preduzeća u Srbiji zapošljavaju između 25 i 30 hiljada ljudi, a taj broj je u stalnom porastu - rekao je ambasador Lo Kašo.

Svoj štand na 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu imaće i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

- Ministarstvo poljoprivrede na svojoj listi prioriteta ovu manifestaciju drži na jako visokom nivou, jer smatramo da Novosadski sajam odlična prilika da naši poljoprivrednici na jednom mestu upoznaju i vide sva ona najnovija sredstva i dostignuća u oblasti agrara, gde mogu da nabave neophodan repromaterijal za svoju proizvodnju, ali i da dobiju informacije o novinama u poljoprivredi. Sajam u Novom Sadu, slobodno možemo reći, postao je brend koji je značajan ne samo za poljoprivrednike , naučnu i stručnu javnost u Srbiji, već i u celom regionu - rekao je Željko Radošević, državni sekretar pri Ministarstvu za poljoprivredu.

On je podsetio da će tokom Sajma biti organizovan i veliki broj predavanja, panela i okruglih stolova, a na štandu Ministarstva svi poljoprivrednici biće u prilici da u neposrednom kontaktu za predstavnicima Ministarstva dobiju sve neophodne informacije o agrarnoj politici Srbije.

Zemlja prijatelj ovogodišnjeg sajma jeste Tunis, a ovo će biti njihov drugi nastup na Sajmu poljoprivrede. Poljoprivreda u Tunisu zapošljava 18,5% radne snage, a u Novom Sadu partnere na srpskom tržištu potražiće 12 kompanija iz ove afričke zemlje, rekao je ambasador Tunisa u Srbiji, Seyf - Allah Rejeb.


Slobodan Cvetković, direktor Novosadskog sajma istakao je da će ovo najverovatnije biti najbolje izdanje Međunarodnog poljoprivrednog sajma do sada.

- Prema svim brojkama već smo premašili sva naša očekivanja. Imaćemo više od 1.500 kompanija izlagača, tačnije 1.518 kompanija. Biće tu predstavnici institucija i organizacija direktno iz 32 zemlje sveta, a indirektno kroz njihova predstavništva još iz 61 države. Prvi put imamo i Zemlju prijatelja i Zemlju partnera, a još jedna novina je da ćemo prvi put u okviru Nacionalne izložbe stoke imati izložbu genetskog potencijala. Takođe, po prvi put će biti organizovan i Dan voća - rekao je Cvetković.

Kako je naveo, biće upriličeno više od 17 kolektivnih izložbi, predstaviće se kompanije iz Belorusije, Egipta i Tajvana, koje prošle godine nisu učestvovale na Sajmu. Iz Indije dolazi 23 izlagača, iz Italije gotovo 30 kompanija, a biće tu i predstavnici iz Austrije, Hrvatske, Nemačke, Turske, Severne Makednije, Slovenije i Španije. Prvi put će na Sajmu biti i Udruženje proizvođača poljoprivrednih mašina iz Rusije.

Svi posetioci sajma moći će da osvoje i vredne nagrade. Tako će se kompanija Agropanonka ove godine predstaviti na Sajmu 21. put, a na manifestaciji će pokloniti svoj 22. traktor, vredan više od 20.000 EUR. Poklon daje i preduzeće Kite iz Novog Sada, a najsrećniji posetilac Sajma moći će da osvoji traktor John Deere model 4050.

Partner ovogodišnjeg Međunarodnog sajma poljoprivrede je i Generali osiguranje, koje će na svom štandu ponuditi brojne pogodnosti poljoprivrednicima.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu biće održan od 11. do 17. maja.

D. O.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.