NavMenu

Noviteti sa Sajma građevinarstva - Hidraulični guseničar sa EU stage IV motorom i bager sa sistemom elektronske zaštite (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 23.04.2019. 15:15
Komentari
Podeli
Ako i nije baš u ekspanziji, sektor građevine u Srbiji je definitivno živnuo. To potvrđuje i bogata ponuda najnovijih građevinskih mašina na tek završenom 45. Međunarodnom sajmu građevinarstva u Beogradu, ali i, prema rečima izlagača, bolja posećenost nego prethodnih godina.

Prema rečima Božice Kecojević, menadžer prodaje u kompaniji Teikom koja se bavi prodajom mašina uglavnom za rudnike, sudeći po interesovanju, i srpsko rudarstvo je u usponu.

- Imali smo zaista mnogo upita za kupovinu, naročito zbog državnih subvencija od 25% za nabavku mašina i opreme. Velika je razlika u posećenosti u odnosu na prethodnih nekoliko godina - kaže Kecojević za eKapiju.

Teikom je, kao generalni zastupnik japanskog proizvođača Komatsu, na ovogodišnjem sajmu predstavio novi dvadesetdvotonski hidraulični bager guseničar PC 210LC-11, sa najnovijim motorom EU Stage IV i kašikom od 1,3 m3, koji se koristi za iskope.


Prvi put su izloženi i mini bageri Komatsu PC-22 MR od 2,5 tone i PC-45 MR od 4,5 tona, za mala građevinska preduzeća i radove u gradskim uslovima, na telekomunikacionim i vodovodnim mrežama.

Dileri za područje Srbije za Caterpillar, Teknoxgroup Srbija, sajamskoj publici prikazali su novitete tek pristigle posle svetske premijere.


Kako nam je rekao Predrag Stojanović, predstavnik prodaje, posetioci su tokom četvorodnevnog sajma imali prilike da vide 20-ak mašina iz različitih segmenata građevinarstva - od "sitnog" komunalnog, pa do ozbiljnijih mašina za zemljane radove u putarstvu i na iskopima.

- Prvi put u Srbiji, a odmah pošto su prikazane na najvećem sajmu građevinarstva u svetu, Bauma 2019 u Minhenu, na Beogradskom sajmu mogli su da se vide dva CAT bagera nove generacije. Prvi je model 330, opemljen tehnološkim inovacijama unutar same mašine koje omogućavaju jednostavniji i efikasniji rad operatera, smanjuju potrošnju goriva i ubrzavaju rad. Ovaj bager ima automatizaciju dubine i nagiba iskopa i sistem elektronske zaštite, odnosno radnog polja operatera kako ne bi dolazio u kontakt sa preprekrama oko njega, sa dalekovodima i slično - navodi Stojanović, dodajući da drugi model, bager 320 GC, predstavlja standardnu opciju iskopnih bagera, bez integrisane tehnologije.

I Ivan Žibert, predstavnik prodaje kompanije Inter-Hermes trade koja se bavi prodajom viljuškarskih i guma za građevinske mašine, kaže da su u toj kompaniji zadovoljni interesovanjem i kontaktima koje su ostvarili na ovogodišnjem sajmu.

Kako su nam rekli na štandu kompanije Inter-Hermes, novina koja su predstavili na sajmu je punjenje guma poliuretanom koje produžava životni vek gume 50%, bez zastoja u radu mašina zbog bušenja guma i troška vulkaniziranja, a primenu nalaze u rudnicima, kamenolomima, poljoprivredi, kao i u vojnoj i metalnoj industriji.

Po rečima Žiberta, ove godine akcenat su stavili i na građevinske platforme za rad na visini francuske firme Haulotte, čiji su predstavnici za Srbiju.

Na sajmu građevinarstva izlagale su i firme koje se mahom bave prodajom poljoprivredne mehanizacije, ali imaju i deo namenjen građevinarstvu.

Jedna od njih je Agricons T.E.C. iz Beograda, poljoprivredno-komunalna firma koja pored poljomehanizacije nudi i komunalnu i građevinsku opremu i mehanizaciju, a uređenje zelenih površina i autoputeva, a odnedavno i održavanje i servis prikolica i kamiona na putu.

Dalibor Radosavljević, tehnički direktor Agriconsa, kažu da je ta firma ove godine prvi put izlagala na sajmu građevinarstva, na kojem je prikazala celu paletu proizvoda za komunalna preduzeća, za uređenje parkova i zelenih površina.

- Prikazali smo komunalnu opremu češke firme Laski koju jedino mi prodajemo, a u pitanju su manje profesionalne mašine za uređenje zelenih površina - kopačice kanala za odvodnjavanje, navodnjavanje i telekomunikacione kablove i samohodni ili ručni iverači panjeva i drobilice za granje - objašnjava Radosavljević za naš portal.

On je istakao i vertikalna skladišta holandskog proizvođača - palete od jednog, 1,6 i 2,1 kubika, na kojima je moguće lagerovati 4 tone u vertikali.

Prema njegovim rečima, jedinstveni na našem tržištu su i Cemo mobilni tankovi za dizel benzin i AdBlue za komunalna preduzeća, kao i sedišta Unitedseats za građevinske mašine i svetla Nordic Lights iz Finske i LAP iz Engleske.

- Naša LED radna, upozoravajuća i gabaritna svetla mogu se koristiti na Komatsu, CAT i Liebherr bagerima, a nedavno su ih za svoju mehanizaciju kupili i RTB Bor i Majdanpek - kaže sagovornik eKapije i ističe da su zadovoljni sajmom, s obzirom da rade i poljoprivredni program za koji je takođe bilo interesovanja.

I novosadska firma Agromondo, koja pretežno prodaje poljomehanizaciju, na sajmu građevinarstva predstavila se jedinstvenim građevinskim mašinama na našem tržištu. To su telehendleri, odnosno teleskopske mašine italijanskog proizvođača Merlo.

- Merlo je poznat kao firma koja proizvodi mašine visoke i do 35 metara i koje se koriste uglavnom u građevinarstvu, dok su one manje za poljoprivredu, kaže Milan Đurica, vlasnik Agromonda koji je generalni zastupnik italijanskog proizvođača za Srbiju i Crnu Goru i dodaje da je zadovoljan sajmom, s obzirom da je već prvog dana prodao dve mašine.

Pogledajte i izveštaj eKapije sa Sajma Građevinarstva o sektoru građevinskog materijala.

B. Petrović








Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.