NavMenu

Pri kraju projektovanje prve deonice Moravskog autoputa - Počela eksproprijacija, u toku pregovori sa izvođačima radova

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 22.04.2019. 15:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Blazej Lyjak/shutterstock.com)Ilustracija
Direktor sektora za izgradnju Koridora Srbije Aleksandar Senić i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović obratili su se Kruševljanima na temu procesa eksproprijacije zemljišta za deonicu od 27,8 kilometara od Pojata do petlje Kruševac zapad koja je deo 110 kilometara dugog budućeg Moravskog autoputa koji će se pružati od Pojata do Preljine.

Kruševljani autoput sanjaju dugi niz godina, a eksproprijacija je prvi korak u njegovog izgradnji, rekla je Palurović i dodala da je ovakav infrastrukturni objekat za Kruševac bitan u privrednom i razvojnom smislu.

- Tokom eksproprijacije za prvu deonicu Moravskog autoputa od Pojata do Kruševac Zapad, procena Koridora Srbije je da će biti potrebno doneti oko 2,1 hiljadu rešenja o eksproprijaciji, rekao je Aleksandar Senić i dodao da je projektant CIP pri kraju projektovanja ove prve deonice.

- Po završetku eksproprijacije i dobijanju građevinske dozvole moći ćemo da otpočnemo sa radovima - rekao Senić i dodao da očekuje da će građevinska dozvola biti izdata u roku od dva meseca.

Poreska uprava procenila je da je vrednost poljoprivrednog zemljišta 200 dinara po m2, a Senić je dodao da se posebno tretiraju svi trajni zasadi i objekti na parcelama koje su predmet eksproprijacije, kao i ako je parcela u građevinskom rejonu.

Senić je objasnio i da će sa izgradnjom ove deonice Moravskog koridora biti izvršena i delimična regulacija korita Južne Morave kao i neophodni radovi na izmeštanju infrastrukture, a dodao je da izvođač još nije izabran, već da postoje pregovori sa dve kompanije.

Do sada je u Kruševcu izdato 30 rešenja o eksproprijaciji i toliko poravnananja je potpisano, rekla je gradonačelnica Kruševca i dodala da nije bilo nikakvih primedbi građana na cenu i da je reč o vrlo visokoj cena za poljoprivredno zemljište.

Izgradnja Moravskog koridora, od Preljine do Pojata, u dužini od 110 kilometara trebalo bi prema procenama da košta oko 800 mil EUR, a prva deonica izgradnje upravo će biti od Pojata do Kruševca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.