NavMenu

Beograđanka slavi 45. rođendan - Prva pametna zgrada iz 1974. godine i danas je simbol prestonice

Izvor: eKapija Ponedeljak, 22.04.2019. 10:36
Komentari
Podeli
Izgrađena prema projektu arhitekte Branka Pešića i svečano otvorena 22. aprila 1974. godine, popularna Beograđanka je zbog jedinstvenog pogleda koji pruža na grad, od prvog dana postala simbol prestonice. Brojne delegacije političara, umetnika, sportista, pa čak i kosmonauta, tragove svojih stopa ostavile su na pločama zgrade visoke 100,23 metara, odnosno čitava 23 sprata.

- U vreme kada je izgrađena bila je simbol Beograda, a to je svakako i sada - kaže upravnik Beograđanke, Bojan Grbović i dodaje da je tada zgrada bila tehnološko čudo.

- To je bila jedna od najmodrenijih zgrada. Jedna od prvih pametnih zgrada na Balkanu, a svakako prva u Beogradu i tadašnjoj Jugoslaviji. Postojao je kompjuterski program koji je vodio računa o automatici svih parametara zgrade - hlađenju, grejanju, prozorima. Imala je automatsko spuštanje roletni kada je sunce, ili jak vetar, kao i najmodernije i najbrže liftove - kaže Grbović.

Napominje da se u to vreme vodilo računa i o uštedi energije, iako je tada energija bila jeftina.

- Beograđanka je bila ispred svog vremena - ističe Grbović.
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Zgrada je skoro pune četiri i po decenije u originalnom stanju.

- Zgrada nije renovirana, sve instalacije su stare 45 godina, naravno sve je održavano, ali nije menjano - zaključuje Grbović i dodaje da za sada renoviranje, prema njihovim saznanjima nije u planu.

Popularni vidikovac zatvoren je za javnost osamdesetih godina, kada je Studio B zauzeo pretposlednji sprat i on ni danas nije otvoren.

- Bilo je nekih inicijativa da se vidikovac ponovo otvori pre nekoliko godina, ali to je za sada stopirano - kaže Grbović.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.