NavMenu

U ratarstvu mala zarada - Sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u 2018. završio u minusu od milijardu dinara

Izvor: Večernje novosti Nedelja, 21.04.2019. 12:53
Komentari
Podeli
(Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Poljoprivredni proizvođači su za sobom ostavili ne tako uspešnu godinu. Analiza finansijskih izveštaja govori da je sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 2018. završio u minusu od milijardu dinara. Godinu ranije upisali su profit i to od sedam milijardi dinara. Stručnjaci veruju da je loš rezultat posledica niskih cena poljoprivrednih proizvoda, pre svega ratarskih.

Cene pšenice i kukuruza, tvrde upućeni, bile su niske do skoro poslednjeg dana prošle godine. Jeftino su se, kasnije, prodavale i jabuke.

- Prošla godina je bila loša u nekim sektorima, pre svega u ratarskoj proizvodnji - objašnjava Milan Prostran, agroanalitičar. - Smanjena je proizvodnja šećerne repe, kukuruza, pšenice, a reč je o velikim količinama. Pratila ih je niska cena. Cena pšenice se malo oporavila tek u drugoj polovini decembra, ali cena kukuruza je i danas niska. Verujem da je niska cena proizvoda sirovina, kao rezultat slobodnog tržišta i velike konkurencije, uticala na krajnji finansijski rezultat.

Kasnije su bile i niske cene pojedinog voća, mislim pre svega na jabuke. Zbog otvorenog tržišta smo pod velikim pritiskom uvoza. Ostvarujemo oko 3,3 mlrd USD izvoza, ali je uvoz dostigao 2 mlrd USD. Nekada se kretao oko 1,2 mlrd USD. To je pritisak na cene.


Iz Belorusije dolazi krompir, a Rusija je najveći izvoznik žita. Žurili smo ka Evropskoj uniji, pa smo prerano otvorili tržišta.

Analize finansijskih izveštaja firmi koje posluju u ovom sektoru otkrivaju da su lane za 42% porasle dugoročne obaveze i rezervisanja, sa 95 milijardi iz 2017. godine na 135,8 milijardi dinara u 2018. godini. Porastao im je i gubitak iz finansiranja, sa 2,4 na 3,9 milijardi dinara. Za četvrtinu su povećali zalihe.

Manje radnika

Prošle godine u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je poslovalo 3.875 privrednih društava, pet više nego u 2017. godini. Broj radnika je, međutim, neznatno manji. U 2017. godini upošljavali su 32.197, a lane 32.096 ljudi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.