NavMenu

Inovativni proizvodi od vojvođanskih tartufa - TRUFF TRUFF osvaja i svetsko tržište

Izvor: eKapija Petak, 19.04.2019. 11:20
Komentari
Podeli
(Foto: TRUFF TRUFF)
Za Sanju Melkus i Violetu Ivković, dve drugarice sa hora, priča o tartufima započela je pre nešto više od devet godina. Prva saznanja o tartufima u Srbiji, inspirisala su ove Vojvođanke da spoje ljubav prema prirodi sa uživanjem u ovom delikatesu.

Posle eksperimentisanja u sopstvenoj kuhinji, došla je i ideja da svoje specijalitete predstave široj javnosti. Tako su u jesen 2017. registrovale malu porodičnu firmu TRUFF TRUFF, a prva javna promocija njihovih proizvoda od domaćih tartufa bila je na drugom novosadskom Noćnom marketu na Ribljoj pijaci.

Kako za eKapiju kaže Sanja Melkus, jedna od vlasnica ove novosadske firme, TRUFF TRUFF funkcioniše kao jedna porodica i na tim temeljima gradi svoj brend.

- U kreiranju novih ukusa uvek se vodimo ličnim mišljenjem. Ono što mi volimo da jedemo sa tartufima, nalazi se i u našim teglicama. To su pre svega inovativni proizvodi, namenjeni stvarnim ljubiteljima gurmanluka, u kojima kombinujemo prirodom povezane stvari. Tu su Crni tartufi u ljutoj uljanoj marinadi, pomorandža sa tartufima, blagi slatki preliv za slane kombinacije - sa sirevima, mesom ili povrćem... – izdvaja Sanja neke od ukupno 10 proizvoda u asortimanu.

(Foto: TRUFF TRUFF)

A mi ne možemo da ne pomenemo i proizvode od crnih tartufa sa tahinijem, sa humusom, zatim karpaćo od crnih tartufa sa začinima, morsku so sa komadićima tartufa i ekstradevičansko maslinovo ulje sa prirodnom aromom crnog tartufa.

Svi ovi proizvodi su, podvlači naša sagovornica, 100% prirodni.

- U svetu proizvoda od tartufa velika je nauka zadržati prirodni miris tartufa, pa se u toj borbi gotovo uvek koriste i ne baš tako prirodni dodaci. Veštački dobijen miris tartufa je najčešći dodatak ovim proizvodima. Njime se dobija veliki intenzitet mirisa, koji podseća na pravi miris svežeg tartufa, a njegova hemijska formula je veoma bliska naftnom petroleju. U deklaraciji proizvoda nećete naći ovaj sastojak, ali možete pretpostaviti njegovo prisustvo u naglašenom postotku tartufa od 2-5%, kao i u njegovom zagušujućem mirisu kad otvorite proizvod – navodi Sanja Melkus.

U proizvodima firme TRUFF TRUFF, sa druge strane, nalazi se veliki postotak tartufa, visokokvalitetno ekstradevičansko maslinovo ulje i domaći sastojci proverenog porekla. Svi proizvodi su, ističe Sanja, veganski, bez aditiva i konzervansa.

U ovoj firmi se, po rečima sagovornice našeg portala, veći deo posla obavlja ručno, što proizvodu daje dodatni kvalitet.

- Naravno, zbog dugotrajnosti proizvoda, jedan deo u proizvodnji se obavlja mašinski, kao što je na primer proces pasterizacije – dodaje ona.

Sanja ističe da su i za ovaj posao, kao i za svaki drugi, najbitniji ljubav i dobra energija, što se i te kako oseća i u krajnjem proizvodu.

Naravno, dodaje, važan je i ekonomski momenat, a posao sa tartufima je svakako isplativ, jer je u pitanju specifičan proizvod, pri čemu je TRUFF TRUFF i među retkim firmama u Srbiji koje se bave ovom vrstom proizvodnje.

Na pitanje gde nabavljaju tartufe za svoje proizvode, Sanja odgovara da je Srbija izuzetno bogata tartufima.

- Najčešće se pronalaze u šumama čija zemlja ima posebnu vlažnost i kiselost. Naš tartuf se veoma lako prodaje na inostranom tržištu zbog svog izvanrednog kvaliteta, pre svega. Malo je tužno što se u Italiji, Francuskoj i Hrvatskoj o njemu govori kao o domaćem, a ne o srpskom tartufu. Nisam sigurna ko je odgovoran za ovo, ali bih volela da se o našim tartufima govori na način koji zaslužuju – kaže Sanja Melkus.

Ona dodaje da Vojvodina ima posebno mesto u priči o tartufima.

- Njeni tartufi pominju se u kuhinjama bečkih careva još od 18.veka. To su najkvalitetniji i najveći komadi ove gljive, koji na svetskom tržištu dostiže cene od preko 10.000 EUR po kilogramu. Upravo zbog ovih referenci, u opisu naših proizvoda stoji odrednica "vojvođanski tartuf" – navodi naša sagovornica.

Sanja Melkus i Violeta Ivković sa svojim psima tragačima (Foto: TRUFF TRUFF)Sanja Melkus i Violeta Ivković sa svojim psima tragačima

Posebno ističe da u svom poslu TRUFF TRUFF ima i verne pomagače - pse tragače rase Lagotto Romagnolo.

- Reč je o autohtonoj italijanskoj rasi pasa koje većina naziva tartufarskim psima. To su veoma pametni, privrženi i radni psi, uz koje morate da volite i cenite prirodu. Sa njima u šetnji kroz šumu, osim tartufa nalazimo i beg od gradske vreve i blisku povezanost čoveka i prirode – navodi Sanja.

Prema rečima naše sagovornice, od tartufa je teže pronaći adekvatnu ambalažu za proizvode.

- Na samom početku stvaranja brenda mislili smo da je najveći izazov napraviti dobar proizvod. Međutim, veći problem bilo je naći kvalitetnu i dobru ambalažu. Muku smo mučile dok nismo pronašle ono sto nam odgovora prema karakteristikama stakla i poklopaca, a trenutno smo u razgovoru sa dobavljačem za specifične poklopce za naš uljani program – govori ona.

Proizvodi firme TRUFF TRUFF pronašli su svoje mesto u petnaestak prodavnica u Beogradu i u Novom Sadu.

- To su male specijalizovane prodavnice posebne hrane kao što su sirevi, prerađeno meso, organski proizvodi, prodavnice zdrave hrane i odeljenja hedonističke hrane u specijalnim objektima Idea i Univerexport. Iako je to samo petnaestak prodavnica, smatramo da je to dovoljno, jer oni koji žele naše proizvode mogu da ih tamo kupe – navodi Sanja Melkus.

Dodaje, međutim, da u Srbiji nažalost ne postoji kultura konzumiranja tartufa.

- Naše bake nam to nisu davale da jedemo kada smo bili mali i zato su naši proizvodi više prepoznati na stranim tržištima i od strane gostiju iz inostranstva, koji sve češće iskazuju želju da ih kupe i u svojim zemljama. Zbog toga se sve više usmeravamo ka izvozu. Već smo otvorili tržište Kanade, dogovoren je i plasman u SAD, dok smo trenutno u pregovorima smo za izvoz naših proizvoda u Moskvu, Sloveniju i Nemačku, a u planu je i Dubai – kaže Sanja i dodaje da je to jedna velika trpeza koja željno iščekuje prirodne premijum proizvode.

Kako ističe, kupci TRUFF TRUFF proizvoda su ljubitelji dobrog zalogaja koji znaju šta jedu i uživaju u dobrom društvu, a često im šalju i fotografije iz svojih kuhinja u kojima spremaju specijalitete sa njihovim tartufima.

- U narednom periodu trudićemo se da svet sazna što više o nama i o vojvođanskom tartufu. Želja nam je da naši proizvodi dospeju u što više domova u svetu, ali i kod nas – zaključuje sagovornica našeg portala.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.