NavMenu

Svetska banka odobrila 90 mil USD za lakši i brži uvoz i izvoz na zapadnom Balkanu - Kamioni na granicama izgube 3.000 godina

Izvor: eKapija Petak, 19.04.2019. 12:07
Komentari
Podeli
(Foto: Ververidis Vasilis/shutterstock.com)
Vreme i troškovi trgovanja na zapadnom Balkanu bi trebalo da budu smanjeni zahvaljujući novom projektu Svetske banke "Unapredjenje trgovanja i saobraćaja na zapadnom Balkanu", u ukupnoj vrednosti od 140 mil USD.

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je juče kredit od 90 mil USD dolara za taj projekat, kao prvu fazu od ukupno namenjenog iznosa.

Sredstva iz kredita će se koristiti za izradu i sprovođenje mera koje će povećati transparentnost, smanjiti troškove, poboljšati saradnju među raznim institucijama i skratiti vreme potrebno da se trguje preko granica.

- Na zapadnom Balkanu potrebno je pet puta više vremena da se pređe preko granice nego u mnogim zemljama Evropske unije. Kamioni utroše 26 miliona časova, što je skoro 3.000 godina, čekajući da pređu sa jedne na drugu stranu - rekla je regionalna direktorka Svetske banke za zapadni Balkan Linda Van Gelder.

Projektom će biti obezbeđeno 140 miliona dolara za šest zemalja na zapadnom Balkanu. U prvoj fazi finansiraće se aktivnosti u Srbiji (sa 40 mil USD dolara), Severnoj Makedoniji (30 mil USD) i Albaniji (sa 20 mil USD).

Očekuje se da će se novim merama smanjiti troškovi uvoza i izvoza za više od 10%.

Iako roba sa zapadnog Balkana može ući u Evropsku uniju bez carina, samo 10 do 20% preduzeća iz regiona su izvoznici, podsetila je Svetska banka i ukazala da ispunjavanje svih procedura, kao što su inspekcije i carine, i vreme provedeno na granicama umanjuju efikasnost, povećavaju troškove i onemogućavaju trgovinu.

- U Albaniji, recimo, čak 87% firmi prodaje samo na lokalnom tržištu, 10% izvozi u Evropsku uniju, a samo 3% njih prodaje robu u drugim delovima zapadnog Balkana. Ovaj projekat treba da podstakne trgovinu u regionu smanjujući necarinske mere, vreme provedeno na prelazima, kao i ukupne troškove trgovanja - piše u saopštenju Svetske banke.

Projekat "Unapređenje trgovanja i saobraćaja na zapadnom Balkanu", kako je objašnjeno, pomoći će trgovinu u regionu uvođenjem sistema gde će se sve odvijati na jednom mestu, digitalno će povezati glavne institucije kako bi se na izvoz i uvoz trošilo manje vremena, unaprediće infrastrukturu na granicama, a finansiraće i uvođenje tehnologije kao što je inteligentni transportni sistem (ITS) i informacioni sistem i upravljanje plovnim saobraćajem (VTMIS).

- Bolja infrastruktura, uvođenje novih tehnologija i bolja koordinacija među raznim institucijama podstaći će trgovinu i privredni rast u regionu. Ovim projektom smanjiće se i emisija gasova sa efektom staklene bašte za oko 30.000 tona jer će kamioni koristiti manje goriva čekajući. Instaliraće se i solarni paneli na carinskim zgradama, a finansiraće se i sadnja drveća na parkinzima oko carinarnica - istakla je Linda Van Gelder.

Dodatna korist za zaštitu čovekove okoline kroz taj projekat obezbediće se i zato što će se, zbog digitalizacije, koristiti manje papira, nove i modernije carinarnice biće energetski efikasnije, a uvešće se i sistem ranog upozoravanja radi praćenja rizika od klimatskih promena i mogućih zastoja zbog uslova na putevima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.