NavMenu

Švajcarski čokoladni gigant Barry Callebaut u Srbiji planira centar za istraživanje i razvoj - U 30 zemalja zapošljavaju 11.500 ljudi

Izvor: eKapija Petak, 19.04.2019. 10:04
Komentari
Podeli
(Foto: seyephoto/shutterstock.com)
Kompanija Barry Callebaut, vodeći svetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaa visokog kvaliteta, otvoriće do 2021. godine u Novom Sadu prvu i najmoderniju fabriku čokolade u jugoistočnoj Evropi.

Planirano je da fabrika u početku ima kapacitet od 50.000 tona proizvoda godišnje i da uposli 100 radnika. Takođe u planu je i izgradnja inovacionog centra za istraživanje i razvoj na tržištu Srbije. Iz kompanije za eKapiju poručuju da je blizina prestižnog Univerziteta u Novom Sadu jedan od najznačajnijih faktora za njihov rad, s obzirom na to da akcenat stavljaju na zapošljavaje visokoobrazovanog kadra i talentovanih ljudi.

Iako je kompanija Barry Callebaut mahom nepoznata javnosti u Srbiji, njihove sirovine nalaze su u svakoj četvrtoj čokoladi, a njihovi klijenti su najpoznatiji svetski konditori.

Kompanija Barry Callebaut osnovana je 1996. godine spajanjem belgijske Callebaut i francuske kompanije Cacao Barry, a sedište je u Cirihu. Imaju fabrike u više od 30 zemalja, u kojima zapošljavaju oko 11.500 ljudi.

- Naši zaposleni su naša najveća vrednost. Kao jedan od lidera u svom sektoru, postavljamo ne samo najviše standarde za svoje proizvode, već i radno okruženje, razvoj zaposlenih, obuku i dugoročne programe održivosti - rekao je za Novosti regionalni predsednik kompanije Masimo Garvalja.

Iz kompanije napominju da akcenat stavljaju na razvoj, inovacije i nove tehnologije.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu kompanije, integracijom sa kompanijom Petra Foods u junu 2013. godine, kompanija je postala najveći proizvođač čokolade i kakao proizvoda.

Fabrike između ostalog postoje u Kini, Rusiji, širom SAD, Španiji, Meksiku, Brazilu i Turskoj, a postrojenje u Novom Sadu prvo je u čitavoj jugoistočnoj Evropi.

- Fabrika će predstavljati regionalni centar iz kog će Barry Callebaut snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope koja beleže veliki rast - rekao je Antoan Desent Afrik, generalni direktor Barry Callebaut grupe uoči potpisivanja Memoranduma o razumevanju sa Vladom Srbije i gradom Novim Sadom.

Regionalni predsednik kompanije Masimo Garvalja kaže da je izgradnja njihove 61. fabrike u svetu, u skladu sa strategijom te kompanije.

- Kroz geografsko širenje zauzimamo poziciju u regionu i dopunjavamo svoju mrežu nabavke. To nam omogućava da budemo bliže kupcima i da im nudimo visokokvalitetne čokoladne proizvode - kaže Garvalja.

On je rekao da će fabrika proizvoditi širok asortiman čokolada, smesa i čokoladnih punjenja.

Predviđeno je da ukupan obim investicije u Srbiji tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 mil EUR (56,7 miliona švajcarskih franaka), navela je kompanija.


Prvi na svetu lansirali crvenu čokoladu

U septembru 2017. godine, kompanija je u Šangaju premijerno predstavila prvu novu vrstu čokolade u poslednjih 80 godina - crvenu čokoladu. Rubi čokolada, kako je nazvana, četvrta je vrsta čokolade posle mlečne, crne i bele.

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)

Predstavnici švajcarskog giganta objasnili su da su u proizvodnji korišćena zrna kakaoa boje rubina u kombinaciji sa bobičastim voćem.

I. Milovanović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.