NavMenu

Najveći privatni snabdevač strujom u Srbiji E-nergia delimično u vlasništvu Italijana

Izvor: Beta Četvrtak, 18.04.2019. 15:20
Komentari
Podeli
(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Italijanska kompanija Europe Energy S.P.A preuzela je suvlasnički udeo u slovenačkoj kompaniji E-nergia Gas and Power, koja je najveći privatni snabdevač strujom u Srbiji. Italijani isporučuju struju i gas za 60.000 krajnjih kupaca u svojoj zemlji, dok slovenačka kompanija ima više od 3.000 krajnjih korisnika u našoj državi.

- U Srbiji smo prisutni od 2013, faktički od prvog trenutka kada je tržište liberalizovano. Prve isporuke maloprodajnim kupcima ugovorili smo 2014. godine. Tokom 2018. maloprodajnim kupcima u Srbiji isporučili smo 274.000 megavat-sati, a u ovoj godini ugovorena je isporuka 500.000 megavat-sati električne energije - rekao je generalni direktor kompanije E-nergia Gas and Power Velimir Gavrilović.

Vlasnik italijanske kompanije Europe Energy S.P.A Mateo Balarin rekao je da je ta kompanija 2012. odlučila da proširi svoje poslovanje na inostrana tržišta, među kojima je i balkansko:

- Želeli smo da utvrdimo na kojim tržištima postoji viši stepen liberalizacije u odnosu na onaj u Italiji gde se, nažalost, energetskim sektorom bavi država, pa su cene struje ostale visoke.

Velimir Gavrilović je istakao da je za pet godina E-nergia osvojila 5% srpskog tržišta. U Rumuniji strujom i gasom snabdevaju 11.000 korisnika, a u Italiji njih 60.000.

Rekao je i da očekuje da se u narednom periodu zadrži uloga CO2 sertifikata, kao najmlađeg faktora koji utiče na ubrzani rast cena struje. Ocenio je da u Srbiji u oblasti snabdevanja električnom energijom postoji značajna konkurencija, u kojoj se E-nergia trudi da osvoji nove kupce i da zadrži postojeće.


- Znamo sa kakvim cenama se trenutno Elektroprivreda Srbije (EPS) obraća kupcima. Cena struje za 2020. na Mađarskoj berzi je trenutno 60 EUR po megavat-satu. EPS, međutim, svojim kupcima za isporuku električne energije daje ponudu od 52 EUR po megavat-satu. Prosto ne možete da se borite sa tom cenom - kaže je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, od 9,5 miliona megavat-sati, koliko iznosi godišnja potrošnja komercijalnog tržišta u Srbiji, EPS isporučuje devet miliona.

Do 2022. E-nergia Gas and Power planira da u Srbiji krajnjim potrošačima isporučuje struju samo iz obnovljivih izvora energije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.