NavMenu

Subotički kardiolozi ulaze u "višu ligu" - U saradnji sa stručnjacima sa UKC Banjaluka izveli sofisticirane zahvate

Izvor: RTV Četvrtak, 18.04.2019. 12:42
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Subotički kardiolozi ulaze u "višu ligu" kada su u pitanju intervencije u angio sali, uz upotrebu sofisticirane tehnologije. Do sada su se radile, "osnovne intervencije", a u saradnji sa kardiolozima iz Banjaluke, od srede (17. aprila) i mnogo zahtevnije procedure koje daju još jedan pogled pred lečenje i sprečavaju komplikacije, a za koje očekuju da u budućnosti postanu rutinske.
Subotički stručnjaci u saradnji sa stručnjacima sa Univerzitetskog kliničkog centra iz Banjaluke izveli su prve zahvate koji predstavljaju, slikovito rečeno, višu ligu u kardiologiji.

- Naš cilj je da to postane procedura koja se rutinski radi, koja se izvodi u svakodnevnom radu u angio sali. Da bi nešto rutinski zaživelo, potrebno je izvesno vreme pre toga, jedan trening, koji će da se ostvaruje ne samo ovde u našoj ustanovi, već i u inostranstvu – kaže šef Angio sale dr Saša Dželebdžić.

Stručnjaci iz Banjaluke kroz operacije prenose kolegama iz Subotica svoja iskustva u intravaskularnom ultrazvuku, a to su intervencije koje se već tri godine kod njih smatraju za rutinske.

- Radićemo neke procedure koje zahtevaju određen stepen sofisticiranih tehnoloških poduhvata. Znači, da vidimo taj krvni sud i kako smo uradili tu proceduru, da ne bi bilo nekih budućih komplikacija – dodaje šef odeljenja interventne kardiologije UKC Republike Srpske dr Saša Lončar.

Angio sala u Subotici u funkciji je već godinu i po dana i značajno je doprinela unapređenju lečenja bolesti srca i krvnih sudova.

- Moram da pohvalim celu ekipu za vrlo predan rad. Uspeli smo za godinu i po dana da salu stavimo na noge, da funkcioniše u punoj meri, da je opremimo najsavremenijom opremom – kaže direktor Opšte bolnice u Subotici dr Slobodan Puškar.

Osim praktičnog rada, održana su i predavanja stručnjaka iz Banjaluke. Saradnja dve zdravstvene institucije se nastavlja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.