NavMenu

Poslodavci sve revnosniji u plaćanju doprinosa - Kazne i do 2 miliona dinara

Izvor: Politika Četvrtak, 18.04.2019. 09:54
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Poslodavci u Srbiji izgleda postaju sve revnosniji kada je u pitanju redovno plaćanje doprinosa radnicima za penzijsko i invalidsko osiguranje. To potvrđuju i podaci Poreske uprave prema kojima više od 98% aktivnih pravnih lica plaća ovu obavezu na vreme, potvrđeno je za Politiku.

Prema poslodavcima koji tu obavezu iz nekog razloga izbegavaju, poreznici, kako kažu, preduzimaju mere redovne i prinudne naplate.

Javno dostupni podaci idu u prilog navodima iz Poreske uprave i potvrđuju da je stepen naplate iz godine u godinu sve bolji. Tako je u 2018. godini ukupno po ovom osnovu naplaćeno 624 milijardi dinara, što je više nego prethodne godina 9,2%. Godinu dana ranije 2017. naplaćeno je 572 milijarde dinara što je povećanje od oko 7,1%.

Taj napredak svakako vide i u penzijskoj kasi koja se sve više puni novcem od uplate doprinosa, a što automatski smanjuje izdvajanja iz budžeta za isplatu. Nije tajna da se 2014. godine iz budžeta izdvajalo skoro 50% ukupnih sredstava za isplatu prinadležnosti, a da je ona u poslednje vreme na oko 32%.

Od 2002. do danas dug poslodavaca za PIO iznosi 0,6% od ukupne naplate za aktivna pravna lica, što je, preračunato oko 40 milijardi dinara. To je bio razlog da država u više navrata za radnike povezuje staž, kako ne bi ostali bez penzije i priznatog staža.

U Poreskoj upravi objašnjavaju da pod ukupnim dugovanjima smatraju glavnicu duga i pripadajuće kamate i to od dana kada naplata doprinosa za PIO spada u nadležnost Poreske uprave Republike Srbije od 2002. godine. Poreski obveznik – pravno lice ili preduzetnik - koji ne podnese poresku prijavu, ne obračuna i ne plati porez, kažnjava se za prekršaj novčanom kaznom u visini od 30 do 100% iznosa duga za porez utvrđenog u postupku poreske kontrole, a ne manje od 500.000 dinara za pravno lice, odnosno 100.000 dinara za preduzetnike..


Istovremeno preduzetnik koji ne podnese poresku prijavu, a obračuna ali ne plati porez, kažnjava se za prekršaj novčanom kaznom u visini od 20% do 75% iznosa duga za porez, a ne manje od 400.000 dinara za pravno lice, odnosno 80.000 dinara za preduzetnika.

Poreski obveznik koji podnese poresku prijavu, ali ne plati porez kažnjava se za prekršaj novčanom kaznom u visini od 10 do 50% iznosa dugovanog poreza utvrđenog u poreskoj kontroli, a ne manje od 250.000 dinara za pravno lice, odnosno 50.000 dinara za preduzetnika.

Onaj ko ne podnese poresku prijavu, ali plati porez u zakonom propisanom roku, kažnjava se za prekršaj novčanom kaznom u visini od 100.000 do 2.000.000 dinara, a preduzetnik novčanom kaznom u visini od 50.000 do 500.000 dinara. Za gore pomenute prekršaje kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara, zaključuju u Poreskoj upravi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.