NavMenu

Potpisani sporazumi sa pet srpskih kompanija - Smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte štedi novac

Izvor: eKapija Sreda, 17.04.2019. 13:35
Komentari
Podeli
Novac za sufinansiranje implementacije inovativnih tehnoloških rešenja i poslovnih modela za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte u pet opština i gradova dodeljen je kompanijama JKP Toplana-Šabac, Eso Tron, Jugo-Impex d.o.o., Sanicula Co d.o.o. i GreenEnergy Point d.o.o.

Realizacija njihovih ideja doprineće povećanju energetske i troškovne efikasnosti, povećanju udela energije iz obnovljivih izvora, stimulisanju cirkularne ekonomije i poboljšanom upravljanju otpadom širom Srbije, posebno u Nišu, Paraćinu, Boljevcu, Rumenci, Šapcu.

Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) predstavili su rezultate Klimatskog inkubatora i potpisali sporazume sa pet pobedničkih timova. Dodeljeno je bespovratnih 470.000 USD, a ukupna vrednost investicija oko 11 mil USD. Očekivano smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, u periodu životnog veka nagrađenih projekata, je oko 500.000 t CO2.

Projekat "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene" jedan je od najvažnijih projekata koje Ministarstvo zaštite životne sredine sprovodi.

- Hoćemo da rešavamo pitanje životne sredine zajedno i konkretno. Ministarstvo će nastaviti da podražava inovativne ideje i nova tehnološka rešenja koja će dati konkretne rezultate u borbi protiv klimatskih promena, ali i unapređenju životne sredine u najopštijem smislu - naglasio je ministar Goran Trivan.

Steliana Nedera, v.d. stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji, rekla je da, osim podrške razvoju inovativnih ideja kroz Klimatski inkubator, UNDP pomaže i u njihovoj realizaciji, kako bi doprineo borbi protiv klimatskih promena i održivom razvoju u Srbiji:


- Ublažavanje klimatskih promena je investicija u poslovanje. Smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte štedi novac putem poboljšanja energetske efikasnosti, smanjenja troškova proizvodnje i rasta prodaje, čineći kompanije tržišno konkurentnijim.


Lokalni razvoj otporan na klimatske promene

Lokalni razvoj otporan na klimatske promene je petogodišnji projekat. Sprovodi ga Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Partneri na Projektu su Delegacija Evropske unije u Srbiji, Vlada Švedske, Vlada Švajcarske i nacionalni partneri poput Fonda za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i opština.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.