NavMenu

Dualno obrazovanje biće moguće i na fakultetima, studentima polovina plate

Izvor: Radnik.rs Sreda, 17.04.2019. 13:08
Komentari
Podeli
(Foto: Lucky Business/shutterstock.com)
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je Nacrt zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, kojim je predviđeno da studenti u okviru studija rade najmanje 450 sati (oko 60 dana) godišnje kod poslodavca, a da za svoj rad dobijaju naknadu koja iznosi najmanje 50% zarade zaposlenog koji radi isti ili sličan posao.

Rad studenata kod poslodavaca u nacrtu zakona je definisan na isti način kao i rad srednjoškolaca u Zakonu o dualnom obrazovanju – kao "učenje kroz rad". Budući da prema ovoj definiciji rad studenata nije rad, već učenje, studenti nemaju prava iz radnog odnosa kao što je, između ostalog, uplata doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje i mogućnost članstva u sindikatu.

Prema obrazloženju Ministarstva prosvete, dualni model obrazovanja se uvodi u visokoškolske ustanove "vodeći se pozitivnim iskustvima evropskih zemalja".

- Studenti koji završe studije po dualnom modelu, s obzirom na značajno i relevantno praktično iskustvo značajno povećavaju svoju konkurentnost na tržištu rada i imaće veće šanse za zapošljavanje kod poslodavca kod kojih su obavili učenje kroz rad, ali i kod drugih poslodavaca iz iste delatnosti - navodi se u obrazloženju Ministarstva.

Zakon propisuje i da rad studenata kod poslodavca nosi određeni broj ESPB bodova (sistem vrednovanja učinka studenata na fakultetima), a studenti sa poslodavcem zaključuju ugovor o učenju kroz rad.

Poslodavac je, prema nacrtu, dužan da studentima obezbedi sredstva i opremu za rad, naknadu troškova prevoza i ishrane, kao i osiguranje za slučaj povrede tokom učenja kroz rad.

Takođe, nacrtom zakona je predviđeno da studenti koji obavljaju učenje kroz rad imaju pravo na naknadu od najmanje 50% zarade zaposlenog koji radi na istim ili sličnim poslovima, a da ukoliko poslodavac plaća školarinu studentu može smanjiti naknadu koju mu isplaćuje do visine školarine.

Uslovi koje poslodavac mora da ispuni kako bi mogao da izvodi učenje kroz rad po dualnom modelu su, između ostalog, da obavlja delatnost koja omogućava realizaciju sadržaja iz studijskog programa, da raspolaže prostorom i sredstvima za rad u skladu sa studijskim programom, da nad poslodavcem nije otvoren stečajni postupak ili da nije pokrenut postupak likvidacije.

Uslov za poslodavce je takođe da mentor ili drugo odgovorno lice kod poslodavca nisu osuđivani pravosnažnom presudom za krivična dela, za prekršaj iz oblasti radnih odnosa, kao i da poslodavac nije osuđen za kaznena dela propisana zakonom kojim se uređuje sprečavanje zlostavljanja na radu.

Zakonom nije predviđena zabrana da poslodavci koji su osuđivani za prekršaj iz oblasti radnih odnosa mogu organizovati učenje kroz rad.

То znači da poslodavac koji je osuđen za prekršaj iz oblasti radnih odnosa, recimo ukoliko je držao radnike na "crno" može biti poslodavac kod kojeg studenti uče na radu.

Nacrtom zakona je isključena primena Zakona o radu, s obzirom da, kako piše u nacrtu zakona, reč je o učenju kroz rad, a "zaštita prava studenata ostvaruje se u skladu sa zakonom kojim se uređuje visoko obrazovanje", nad kojim nadzor sprovodi Ministarstvo prosvete preko prosvetne inspekcije. Inspekcija rada je nadležna da kontroliše uslove rada i bezbednost na radu kod poslodavca u skladu sa Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu.

Prema ovom nacrtu, registar ugovora o dualnom modelu (ugovore koje zaključuju poslodavci i visokoškolske ustanove) vodi Privredna komora Srbije kao povereni posao.

Dualno obrazovanje je uvedeno u prosvetni sistem u Srbiji prvi put 2017. godine donošenjem Zakona o dualnom obrazovanju koji je omogućio da srednjoškolci rade kod poslodavca u okviru nastavnog programa.

Kako navodi portal Radnik.rs, donošenjem Zakona o dualnom obrazovanju, omogućava se da učenici rade za simboličnu naknadu do 30 sati nedeljno kod poslodavca i da se u njihovom slučaju Zakon o radu ne primenjuje.

Takođe, za razliku od dualnog obrazovanja u Srbiji, učenici u Nemačkoj i Austriji, koji su u sistemu dualnog obrazovanja, smatraju se zaposlenima u kompanijama i poslodavci im uplaćuju doprinose za socijalno osiguranje i omogućeno im je sindikalno organizovanje.

Jedan od prigovora portala Radnik.rs bio je i to što prvobitnim nacrtom zakona o dualnom obrazovanju u srednjim školama nije bilo predviđeno da poslodavac ne može da realizuje program dualnog obrazovanja ako je osuđen za prekršaj iz oblasti radnih odnosa, što je po podnošenju prigovora izmenjeno. U nacrtu zakona o dualnom obrazovanju na fakultetima zadržane su ove odredbe o uslovima za poslodavce iz Zakona o dualnom obrazovanju (u srednjim školama).

Nacrt zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju se nalazi na javnoj raspravi do 18. aprila i možete ga pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.