NavMenu

Država garant za Turski tok - Za izgradnju gasovoda Srbijagas podiže kredit od 70 mil EUR

Izvor: Beta Utorak, 16.04.2019. 15:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srbija usvojila je Predlog zakona o davanju državnih grancija za kredit Srbijagasa od 70 mil EUR za potrebe izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom i drugim susednim zemljama, koji je nastavak Turskog toka.

Kako je obrazloženo, kredit će biti uzet od Societe Generale banke, Komercijalne i Vojvođanske banke i namenjen je ulaganju u kapital firme Južni tok (South Stream) registrovane u Švajcarskoj. Ta firma je u vlasništvu Srbijagasa, koji ima udeo od 49% i ruskog Gazproma koji je vlasnik 51% kapitala.

Kredit će biti otplaćivan šest godina, sa periodom počeka od dve godine, a otplata je tromesečna sa godišnjom kamatnom stopom od 1,38 do 1,75%.

Navedeno je da će za sprovođenje tog zakona, koji će biti usvojen po hitnom postupku, obezbeđivati sredstva u republičkom budžetu.

O tome da će Srbija dati zakonske garancije za zaduživanje Srbijagasa za izgradnju Turskog toka kroz našu zemlju, eKapija je već pisala. Takođe, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da su pripremni radovi na izgradnji deonice gasovoda Turskog tok kroz Srbiju već počeli, a očekuje se da će za dve nedelje biti izdate i građevinske dozvole.


Tim gasovodom bi se gas dopremao u Srbiju iz Rusije preko Turske i Bugarske, a bio bi dužine 403 kilometra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia: U Beograd stigao osmi ATR 72-600, uskoro ulazi u saobraćaj

Aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) saopštila je da je u Beograd stigao osmi avion ATR 72-600, koji bi posle obaveznih procedura trebalo da uđe u saobraćaj te kompanije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF. U boje i oznake srpske nacionalne avio-kompanije avion je ofarban u Tuluzu, a od 10. marta bio je u proceduri primopredaje i tehničkih kontrola u Francuskoj, navodi se u saopštenju. Izvršni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.