NavMenu

Podsticaji kupcima eko-vozila od 2020. godine? - Pokrenuta inicijativa u Skupštini Srbije

Izvor: Novosti Ponedeljak, 15.04.2019. 13:39
Komentari
Podeli
(Foto: Smile Fight/shutterstock.com)
Pojedini poslanici nedavno su u Skupštini Srbije pokrenuli inicijativu za uvođenje subvencija i podsticaja za kupovinu električnih, hibridnih i plug-in vozila,

Kako pišu Novosti, sada se traži model kako da ova podrška ekološkim automobilima ne optereti budžet.

Prema saznanjima ovog lista, kupac ovakvih vozila plaćao bi, kao i do sada, carinu i PDV, ali bi ga država stimulisala određenim popustima.

- Ideja je da se kroz neke druge vidove, poput eko-taksi, ali i povlačenjem sredstava iz fondova EU, namenjenih za tu svrhu, omogući jeftinija kupovina vozila sa čistom tehnologijom. Predlog je da se uredba donese što pre, pretpostavlja se do kraja godine, da bi stupila na snagu 2020. i važila pet godina - kaže izvor Novosti iz Skupštine Srbije.

Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine, rekao je da bi najpre trebalo ići na zabranu uvoza polovnih vozila.

- Da li starosti od 10 ili 15 godina, videćemo. Zatim bi trebalo kroz subvencionisanje, ali i drugu vrstu podsticaja, manji porez, besplatno parkiranje i slično, stumulisati kupovinu električnih vozila - rekao je Trivan.


O mogućnosti uvođenja subvencija nedavno je govorila i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacija uvoznika novih vozila, kaže da bi najjednostavnije bilo da će uvede plaćanje eko-taksi prema zagađenju. Kada bi se, na primer, uvela taksa od 12.000 dinara po toni (koju treutno plaćaju samo kupci novih vozila) i za fizička lica koja uvoze polovne automobile, inkasiralo bi se najmanje 12 mil EUR godišnje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.