NavMenu

Srbija 47. država sveta po inovativnosti - Produktivnost i razvoj patenata najslabije rangirani

Izvor: Danas Ponedeljak, 15.04.2019. 10:08
Komentari
Podeli
(Foto: lOvE lOvE/shutterstock.com)
Južna Koreja najinovativnija je zemlja na svetu, dok je naša zemlja rangirana kao 47, podaci su Bloombergovog Indeksa inovacije.

Prema nalazima Bloombergovog Indeksa inovacije, Južna Koreja je uspela da se zadrži kao najinovativnija zemlja na svetu. Slede je Nemačka, Finska, Švajcarska i Izrael, piše Al Jazeera Balkans.

Tri zemlje iz regiona su se našle na listi top 60 ekonomija Bloombergovog indeksa. Najbolje je rangirana Slovenija na 31. mestu, zatim Hrvatska na 44. i Srbija na 49. mestu

Sjedinjene Američke Države popele su se na osmo mesto, nakon prošlogodišnjeg lošijeg skora u sekciji obrazovanja i ispadanja iz prvih deset.

Bloombergov Indeks inovacije analizira desetine kategorija koristeći sedam mernih podataka: ntenzitet istraživanja i razvoja, proizvodnju, produktivnost, zastupljenost tehnoloških kompanija, visoko obrazovanje, zastupljenost istraživanja i istraživača i razvoj patenata

U Srbiji nema većih odskakanja u pojedinim kategorijama. Ipak najbolju ocenu je dobila u kategoriji "zastupljenost istraživanja i istraživača" i tu je 37. u svetu. Najslabije je rangirana u sekcijama "produktivnost" i "razvoj patenata", gde je na 57. mestu.


Visoko obrazovanje je dobilo jako dobru ocenu u Sloveniji, i tu je na visokom drugom mestu na svetu. Najslabije je rangirana u kategoriji "razvoj patenata".

I u Hrvatskoj je visoko obrazovanje dobilo najbolju ocenu i u tom sektoru je 26. u svetu. Kategorija "razvoj patenata" najslabije je ocenjena i tu je 59. u svetu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.