NavMenu

Elite Agro iz Abu Dabija među najvećim zemljoposednicima u Srbiji

Izvor: Beta Petak, 12.04.2019. 12:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rajko Karišić)Ilustracija
Kompanija za proizvodnju žitarica Elite Agro LLC registrovana u Abu Dabiju, preuzela je nedavno 100% vlasništva u AL Rawafed Holdingu čime je arapska kompanija postala vlasnik 12.000 hektara oranica u Srbiji i ušla u grupu vodećih domaćih zemljoposednika, objavila je Nova ekonomija.

Kako je nedavno objavljeno u rešenju o koncentraciji dve kompanije koje je izdala Komisija za zaštitu konkuencije Srbije, glavni konkurentni Arapa su sada Matijević Agrar sa oko 30.000 hektara, MK Grupa Miodraga Kostića sa oko 25.000 hektara, PKB nedavno prodat takođe arapskoj Al Dahri sa oko 18.000 hektara, Almeh sa 15.000 hektara i Delta Agrar Miroslava Miškovića sa oko 12.000 hektara.

Komisija je dozvolila koncentraciju uz obrazloženje da ona neće značajno uticati na tržišno učešće dve kompanije, u segmentu tri glavna proizvoda. Te podatke je Komisiji dostavila kompanija Elite Agro.

Elite Agro je na srpskom tržištu 100% vlasnik kompanije Yugo Ellite Agro, koja je vlasnik Zobnatice iz Bačke Topole.

Al Rawafed u Srbiji je zajednička kompanija Vlade Srbije i istoimene arapske kompanije koja je formirana nekoliko meseci pre nego što je Vlada Srbije 2014. sa arapskom kompanijom sklopila posao o prodaji više srpskih poljoprivrednih kombinata.

Ovaj aranžman je prethodno bio planiran sa takođe arapskom kompanijom Al Dahra, ali je prebačen na Al Rawafed.


Al Rawafed je srpskoj javnosti poznata i po tome što je postala vlasnik vojnog dobra Morović u Karađorđevu za koje navodno nije platila zakup državi, navodi Nova ekonomija.

AL Rawafed Srbija na oko 10.400 hektara bavi se pretežno uzgajanjem pšenice, kukuruza, suncokreta i soje, od čega je 2.586 hektara sopstvenog zemljišta, a ostalo zemljište se koristi po osnovu ugovora o poslovno tehničkoj saradnji i putem ugovora o zakupu, navodi se u rešenju Komisije.

Yugo Elite, preko Zobnatice, obrađuje 1.600 hektara zemlje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.