NavMenu

Ponovo rekordna godišnja proizvodnja Rudnika Gross - U planu i nastavak investicija u 2019. godini

Izvor: Promo Sreda, 10.04.2019. 13:37
Komentari
Podeli
Rudnik olova i cinka Gross PJ Srebrenica nastavio je da iz godine u godinu beleži rekordnu proizvodnju rovne rude, u 2018. otkopavši 356.000 tona, pokazuje godišnji izveštaj o poslovanju rudnika.

Rudnik Gross je, pored rekordne proizvodnje, posebnu pažnju u toku 2018. godine posvetio stvaranju uslova za dobijanje rude sa eksploatacionog polja Vitlovac, gde je rađeno na pripremi prilaznog puta i dela pratećih infrastrukturnih objekata.

U 2018. godini, taj rudnik kod Srebrenice pokrenuo je i postupak dobijanja neophodnih odobrenja i saglasnosti za izgradnju novog flotacijskog odlagališta, što će biti značajna i velika investicija u narednih nekoliko godina, a koja ujedno predstavlja preduslov za nastavak i povećanje proizvodnje.

Investiciona ulaganja su u prethodnoj godini u Rudniku iznosila oko 2.255.000 EUR, čime je suma uložena u Gross u koncesionom periodu dostigla 21.413.911 EUR. Obaveza ukupnog ulaganja predviđena tokom celog perioda trajanja koncesionog ugovora jetime već sada premašena za oko 7.158.000 EUR.

Rudnik je sve investicione aktivnosti preduzimao s ciljem da osigura kontinuitet proizvodnje, sa stalnim, postepenim povećavanjem u godinama pred Rudnikom.

Planirana investiciona ulaganja u 2019. godini iznose oko oko 3.236.000 EUR u opremu i objekte, izradu projektno-tehničke dokumentacije i u rudarske pripremne radove.

Cilj plana u 2019. godini je da se proizvede najmanje jednaka količina rovne rude kao u 2018, kao i da se u flotaciji nastavi strogo održavanje kvaliteta koncentrata olova i cinka koji zadovoljavaju zahteve tržišta od ovog dela Evrope do dalekog istoka.

Rudnik će u ovoj godini takođe raditi na pripremi novih otkopnih blokova, uvođenju selektivnosti pri otkopavanju kod postojećih metoda i smanjenja razblaženja rude, što će unaprediti finansijske efekte poslovanja preduzeća, stvoriti dobre uslove za povećanje produktivnosti i za smanjenje potrošnje energije po jednoj toni rude.

U 2018. godini, rudnik je na ime naknade za korišćenje mineralnih sirovina uplatio oko 890.000 EUR na račun budžeta Republike Srpske. U koncesionom periodukoji počinje ulaskom rudnika Gross u sastav Mineco Grupe ukupno je uplaćeno oko 6.800.000 EUR na ime te naknade.

Rudnik Gross je tokom cele 2018. godine, kao društveno odgovorno preduzeće, nastavilo da aktivno sarađuje sa lokalnom zajednicom i da pomaže različita udruženja, ustanove i pojedince iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, posebno sa područja Srebrenice i Bratunca, dve opštine kojima gravitira. Ukupna naša pomoć Rudnika od uzimanja koncesije dostigla je 328.000 EUR, od čega u 2018. godini oko 37.000 EUR.

Kompanija Gross u potpunosti ispunjava sve preuzete obaveze u oblasti zaštite životne sredine, a višegodišnji planovi obuhvataju stalno unapređenje rešenja koja se primenjuju, ali i sprovođenje akcija koje nisu u neposrednoj vezi sa rudnikom, ali se odnose na poboljšanje životne sredine i zaštiti vodotokova sliva reke Drine. Rudnik je, iz tog razloga, u martu prošle godine osnovao Fondaciju za zaštitu reke Drine i njenih pritoka, čiji su ciljevi očuvanje, zaštita, obnova i poboljšanje ekološkog kvaliteta vode i životne sredine reke Drine i njenih pritoka, odnosno Drinskog sliva.

Rudnik olova i cinka Gross se očuvanjem životne okoline bavi kao prioritetnim zadatkom, što se takođe ogleda u kontinuiranoj rekultivaciji degradiranih površina, savesnim upravljanjem otpadom, prečišćavanjem voda, očuvanjem prirodnog ambijenta i drugim sličnim postupcima. Do sada je rekultivisana površina od 137.512 m2, na šta je utrošeno više od 1.533.000 EUR.

Većinski vlasnik rudnika olova i cinka PJ Srebrenica u okviru preduzeća Gross d.o.o, je britanska kompanija Mineco Limited, koja u Bosni i Hercegovini sprovodi istražne radove u starom rudniku antimona kod Novog Goražda, a u toku 2017. pokrenula je proizvodnju i u rudniku ceruzita kod Olova.

U Čelebićima kod Foče su uspešno obavljene prve faze istražnih radova i overen je elaborat o rudnim rezervama, a ove godine je potpisan Ugovor o koncesiji za eksploataciju rude olova i cinka. Takođe, sa svojim partnerima Mineco upravlja rudnicima olova i cinka u Srbiji – Rudnikom kod Gornjeg Milanovca i Velikim Majdanom kod Ljubovije, a kod Bosilegrada je pokrenuta pilot proizvodnja rudnika Bosil-Metal.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.