NavMenu

Dr Gojko Cvijić počasni gost na BENELUX kongresu implantologa

Izvor: eKapija Utorak, 09.04.2019. 12:05
Komentari
Podeli
dr Gojko Cvijić (Foto: YouTube/screenshot)dr Gojko Cvijić
Na međunarodnom BENELUX implantološkom kongresu u Roterdamu učestvovao je i stomatolog Dr. Sci. Gojko Cvijić, koji je dobio poziv Internacionalnog Tima Implantologije (ITI) da, kao počasni član, poseti ovaj kongres.

- U Roterdamu, na dvodnevnim izlaganjima eminentnih naučnika i predavača iz ovog dela Evrope, predstavljene su najnovije tendencije u savremenoj implantologiji. Prvoga dana akcenat je bio na pacijentima trećeg doba, pa su tako obrađene teme medikamentozne terapije i moguće ukrštene reakcije, kao i hirurških i protetskih rešenja kod bezubih pacijenata, za koje su posebno interesantni novi implanti švajcarske firme Straumann - objašnjava doktor Gojko Cvijić i dodaje da je u regionu Beneluksa ova kompanija upravo lansirala novi implant debljine 2,4 mm.

- Bez obzira sto je reč o potpuno bezubim vilicama, ili o pacijentima trećeg doba, gde je znatno redukovana širina kosti, pomoću njih je moguće zbrinuti i ekstremne slučejeve. Sa najmanje dva implanta se može poboljšati retencija totalne proteze, koja postaje stabilnija. Tako se pacijentu poboljšava žvakanje hrane, fonetika, ali i esteski momenat i samopuzdanje - kaže Gojko Cvijić, navodi se na sajtu Opšte bolnice Bel Medic.

O estetskoj implantologiji, ali ne samo u prednjem, vidljivom regionu već i na zadnjim zubima, govorilo se drugog dana Implatološkog kongresa.

- Interesantna mogućnost po istovremenom vađenju zuba i postavljanju implanta u zubnu čašicu je očuvanje forme gingive. Do sada su stomatolozi ili zatvarali implant fabričkim kapicama i ušivali ranu, ili imedijatno opterećivali implant privremenom krunom. Rizik u prvoj terapiji je što po ušivanju gingiva kolabira, a u drugom je moguć gubitak implanta po njegovom opterećenju. Novo, moderno rešenje je Sealing Socket Abutment. Individualna kapica za implant, kako bi uprošćeno mogli da nazovemo ovu inovaciju, zatvara implant i zubnu čašicu, a ima oblik kao defekt po vadjenju zuba. Na taj način gingiva ne kolabira, nije potrebno ušiti ranu, jer je defekt zatvoren ovom individualnom kapicom, a opet implant nije opterećen privremenom krunom, pa nema rizika od njegovog gubitka - objašnjava dr Cvijić.

Kako je istakao, obe novine - zbrinjavanje pacijenata trećeg doba tankim implantima (2,9 i 3,3 mm) i estetsko održavanje oblika gingive, već postoje na Stomatološkom odeljenju Bel Medic-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.