NavMenu

Kampanja "Teži ravnoteži" - Vežbanje kao preventiva i lek za mnoge bolesti

Izvor: eKapija Ponedeljak, 08.04.2019. 15:46
Komentari
Podeli
Demonstracija vežbi u laboratorijiDemonstracija vežbi u laboratoriji
Ministarstvo zdravlja i Udruženje za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije organizovali su u Laboratoriji za medicinu sporta i terapiju Medicinskog fakulteta treću po redu edukativnu radionicu za predstavnike medija u okviru nacionalne kampanje "Teži ravnoteži", na temu značaja fizičke aktivnosti u preventivne i terapijske svrhe.

- Vežbanje je lek i, kao i svaki medikament, ima svoju dozu, količinu, učestalost uzimanja, oblik i trajanje lečenja - naglasila je dr Sanja Mazić, šef Katedre za medicinu sporta Medicinskog fakulteta u Beogradu i dodala da je "gojaznost oboljenje savremenog čoveka i praktično ne postoji uzrast koji je pošteđen, a sastavni deo prevencije i lečenja ovog oboljenja je fizička aktivnost i vežbanje".

Kako je istakla, naučno je dokazano da se isto može koristiti u prevenciji i terapiji većine hroničnih nezaraznih bolesti, kao i u unapređenju mentalnih sposobnosti i poboljšanja pshičkog stanja. Da bi fizička aktivnost ostvarila svoje puno dejstvo, neophodno je da bude individualno dozirana i kontrolisana.

U okviru edukacije stručnjaci iz oblasti fizičke aktivnosti, zdravlja i terapije vežbanjem, inače masteranti sportske i terapijske fizičke aktivnosti Medicinskog fakulteta, demonstrirali su set vežbi koje se savetuju trudnicama, deci, starijim osobama, ali i zdravim uz praćenje srčane frekvencije.

Kampanja "Teži ravnoteži" pokrenuta je sredinom 2018. godine kao podrška nacionalnom Programu za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih koji je donelo Ministarstvo zdravlja. Društveno-odgovorne kompanije Bambi, Coca-Cola, Dr. Oetker, MARBO Product, Mars i Nestlé, članice Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, prepoznale su značaj ove kampanje i pružile podršku u daljem sistemskom rešavanju problema gojaznosti i radu na prevenciji ovog izazova modernog društva.


- Do sada smo, u okviru kampanje, realizovali dve edukacije za predstavnike medija, koje su imale fantastičan odziv i koje su dodatno pokrenule interesovanje medija za temu gojaznosti. Veliko je zadovoljstvo što smo danas dobili priliku da u Laboratoriji za medicinu sporta i terapiju Medicinskog fakulteta organizujemo ovaj jedinstveni događaj kako bismo dodatno istakli značaj fizičke aktivnosti u preventivne i terapijske svrhe - rekao je Dimitrije Ivanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

U okviru kampanje "Teži ravnoteži" u ovoj godini predviđen je niz aktivnosti koji za cilj imaju podizanje svesti građana o važnosti usvajanja zdravih stilova života kao način prevencije gojaznosti, ali i drugih oboljenja koje se javljaju kao posledica neravnoteže između energetskog unosa i potrošnje kroz fizičku aktivnost.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.