NavMenu

MET Grupa: Tražimo nove projekte u Srbiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.04.2019. 09:30
Komentari
Podeli
Peter Horvat i Atila Sanislo (Foto: Máté Szekeres)Peter Horvat i Atila Sanislo
NIS i švajcarska MET Grupa započeli su zajednički rad na projektu izgradnje vetroparka instalisane snage 102 MW u severnoj Srbiji (AP Vojvodina). Atila Sanislo, direktor MET Grupe za Srbiju i Peter Horvat, direktor sektora za strategiju i razvoj kompanije Met Power, u razgovoru za eKapiju govore o ovom projektu obnovljive energije.

eKapija: MET Grupa i NIS izgradiće vetropark snage 102 MW koji će se sastojati od 34 vetroturbine u opštini Plandište u Srbiji. Kako je MET odlučio da izabere NIS za partnera na ovom projektu, s obzirom da nijedna od ove dve kompanije nema iskustva u izgradnji vetroparkova?

– Zaista, ovo je prvi takav projekat i za MET Grupu i za NIS, ali i za Gazprom Neft, koji je većinski vlasnik NIS-a. Mi na ovom projektu radimo još od kraja 2016. i posle dugih priprema i složenih pregovora MET je stekao udeo od 50% u projektu i tako ušao u zajednički poduhvat sa NIS-om. S obzirom da je ovo pilot projekat, mi stalno stičemo nove uvide o njemu i razmenjujemo međusobno svoju stručnost i znanja na izgradnji Vetroparka Plandiste.

eKapija: Možete li nam reći procenjenu vrednost cele investicije?

– Pripremni radovi još traju, pa vam ne možemo reći tačnu cifru. Ali, okvirno, ukupna vrednost projekta premašuje 100 mil EUR.

eKapija: Da li je već dogovoreno koja kompanija će obezbediti potrebnu opremu, a koje kompanije će izvoditi radove na izgradnji?

– Ne još, i dalje smo u fazi selekcije. Izgradnja vetroparka počeće ove godine i biće spreman za rad 2021. Ova investicija daće električnu energiju ekvivalentnu potrošnji oko 85.000 domaćinstava, odnosno za oko 250,000 ljudi.

eKapija: Šta mislite o zakonskim uredbama u Srbiji koje se odnose na investicije u obnovljive izvore energije?

– Vetropark Plandište biće uključen u srpske fid-in tarife, što će garantovati profitabilno poslovanje. MET je već godinama prisutan u Srbiji i smatramo da su uslovi za ulaganje i usluge ovde povoljni. Iako Srbija nije još članica Evropske unije, njen pravni sistem je u skladu sa evropskim standardima i podsticaji za ulaganje postoje. Stoga je Ugovor o otkupu električne energije isplativ.

eKapija: Generalni direktor MET Grupe Benjamin Lakatoš je istakao da je ovaj zajednički poduhvat takođe i "odličan temelj na kojem MET može da gradi značajnije prisustvo na srpskom tržištu električne energije". Imate li planove za nova ulaganja u Srbiji u skorijoj budućnosti? Da li je Srbija tržište koje obećava?

– Da, definitivno imamo planove za nove projekte i nove investicije u Srbiji, pošto je ovo odlično tržište koje nudi sjajne poslovne mogućnosti. Stalno tražimo nove prilike za ulaganje u celoj Evropi, pa, ako naiđemo na još neki odgovarajući projekat u Srbiji koji se uklapa u našu strategiju, sigurno ćemo razmisliti o njemu.
(Foto: pedrosala/shutterstock.com)

eKapija: Rečeno je da je cilj kompanije da "kreira portfolio proizvodnje obnovljive energije od nekoliko stotina megavata u Centralnoj i Istočnoj Evropi, koji će uključivati i projekte solarne energije i energije vetra." Da li onda možemo da očekujemo još vetroparkova na područjima centralne i jugoistočne Evrope?

– Osnovni cilj MET Grupe je izgradnja raznovrsnog portfolija u oblasti energetike u kojem obnovljivi izvori energije igraju ključnu ulogu. Osim održivosti, za nas je proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora još jedna poslovna prilika. MET je već izgradio solarnu elektranu u Mađarskoj (Százhalombatta) instalisane snage 17,6 MW a sad smo se udružili sa NIS-om u izgradnji vetroparka u Srbiji. Neprekidno radimo na proširenju liste naših budućih projekata i istražujemo mogućnosti za poslovanje na području centralne i istočne Evrope.

eKapija: Da li od vas možemo da očekujemo i ulaganja u tržišta prirodnog gasa i nafte, s obzirom da su i te grane deo vašeg portfolija?

– MET je prisutan u Srbiji već niz godina, licencirani smo i aktivni u trgovini prirodnim gasom, električnom energijom i naftnim drivatima. Detaljno ćemo proučiti sve ostale mogućnosti za ulaganje.

eKapija: Da li biste savetovali druge kompanije i konzorcijume iz drugih grana industrije da krenu da ulažu u obnovljive izvore energije u Srbiji i šire, ili je sada već kasno da se uđe u ovaj posao?


– Sve zavisi od toga kakvi su strateški ciljevi neke kompanije i da li ima apetit za rizične poduhvate da žele da uđu na neko tržište ili ne. U svakom slučaju, u interesu je svake vlade da podrži obnovljive izvore energije. Iznosi tarifa i dužina trajanja prava na naknadu su pretežno slični u evropskim zemljama. Sada primećujemo trend smanjenja tarifa kako padaju i troškovi ulaganja.

eKapija: Recite nam nesšto više o sveukupnim planovima MET Grupe, ne samo u Srbiji.

– MET Grupa poslednjih godina prati strategiju intenzivnog rasta i otvorila je više novih podružnica širom Evrope. MET je sada prisutan preko svojih podružnica u 15 zemalja, na 28 državnih tržišta gasa i 22 međunarodna trgovinska čvorišta. Naš cilj je da nastavimo ovakav rast. Kao evropska energetska kompanija želeli bismo da postanemo glavni igrač na energetskom tržištu na kontinentu. Da vam damo dva primera: MET je trgovao sa 35 milijardi kubnih metara prirodnog gasa u 2017. godini, a iste godine konsolidovani prihodi firme iznosili su 7,6 mlrd EUR. Ključni element poslovne strategije MET Grupe je izgradnja raznovrsnog portfolija, a vetropark Plandište igra u tome važnu ulogu. MET je već izgradio solarnu elektranu u Mađarskoj snage 17,6 MW, većinski je vlasnik najveće elektrane na gas u toj zemlji, a i vlasnik je najvećeg mađarskog distributera prirodnog gasa Tigaz, koji ima mrežu gasovoda dugu 33.000 km, što predstavlja 48% celokupne gasne mreže. MET Grupa sada ima pristup ka ukupno 959 mil EUR u kreditnim sredstvima, skoro dostigavši granicu od milijardu evra. Ova baza finansiranja će pomoći kompaniji u njenoj dugoročnoj strategiji rasta.

eKapija: Možete li nam reći nešto više o organizaciji vaše kompanije, s obzirom da je u stopostotnom vlasništvu njenih menadžera i zaposlenih? Da li su svi oni akcionari i da li ih to motiviše da rade za kolektivnu dobrobit kompanije?

– Odlučili smo da promenimo vlasničku strukturu MET Grupe i sproveli otkup od strane menadžmenta u maju 2018. godine. Tako je MET pretvoren u kompaniju gde uprava poseduje 100% upravljačkih prava. Prošle godine oko 60 menadžera MET Grupe je pozvano da učestvuje u podeli akcija. Od 2019. krug vlasnika će se proširiti na osnovu učinka zaposlenih. Podsticanje ljudskog kapitala menja stvari, a ovakav pristup vlasništvu motiviše još više naše kolege da daju svoj maksimum u radu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.