NavMenu

Vojne fabrike u Srbiji pod jednim krovom - Država želi da zaokruži tehnološki ciklus proizvodnje oružja i opreme

Izvor: Novosti Sreda, 03.04.2019. 15:57
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Lanac domaćih fabrika vojne industrije u većinskom državnom vlasništvu već od sledećeg meseca biće proširen sa još pet kompanija. Pogoni kruševačkog Trajala, Fabrike tehnološko-metalurške obrade Prve petoletke iz Trstenika, kragujevačke Zastave tervo, Jumka iz Vranja i užičkog Koruna, sa ostalih 10 fabrika naoružanja i vojne opreme, naći će se u Grupaciji odbrambene industrije Srbije (OIS), koju će već krajem aprila formirati Vlada, pišu Novosti.

Na ovaj način država će pod jedan pravni krov staviti sva postrojenja za razvoj i proizvodnju oružja, municije, vojne opreme, kao i sve najvažnije prateće delatnosti. Grupacija će biti osnovana posebnom uredbom Vlade, koja je trenutno u završnoj fazi pisanja.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović kaže da će ovim potezom biti sabrani i podržani svi važni resursi u industrijskim kompleksima u većinskom državnom vlasništvu.

- Grupaciju OIS činiće ukupno 15 kompanija koje se bave ovom delatnošću. Time će biti zaokružen tehnološki ciklus proizvodnje naoružanja i vojne opreme, koji će omogućiti i bolje rezultate - objašnjava Miloradović.


Prvi javni istup proširena Grupacija namenske industrije imaće već na Sajmu naoružanja Partner 2019.

Razvoj novih tipova naoružanja i opreme prema potrebama Vojske Srbije biće i ubuduće okosnica rada domaće namenske industrije. Poslednja velika nabavka završena je prošle godine, kada je vojne oznake ponela baterija savremenih samohodnih haubica nora B52. U naoružanje srpske vojske, prema planovima, ove godine ući će još tridesetak novih sistema iz domaćeg razvoja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.