NavMenu

Janjski kajmak i sir-pletenica uskoro brendirani i na tržištu EU - Uskoro tri mini sirane kod Šipova

Izvor: eKapija Ponedeljak, 01.04.2019. 16:36
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Udruženje poljoprivrednih proizvođača Јanjski kajmak iz Strojica kod Šipova dobilo je Elaborat za zaštitu oznake geografskog porekla janjskog kajmaka, što je prvi korak prema brendiranju i na evropskom tržištu.

Na Јanjskoj visoravni proizvodnjom kajmaka i sira pletenice bavi se oko 40 domaćinstava, prenosi Agroportal.

- Za naš kraj to mnogo znači. Imaćemo više prilike da prodamo svoj proizvod – rekla je Rada Džakić, predsednica Udruženja poljoprivrednih proizvođača i žena Јanj Strojice.

Proizvođači janskog kajmaka i sira do leta dobiće tri mini sirane.

- Mi ovde imamo i značajnu mini mlekaru, otkupnu stanicu Kovačić koja prerađuje 2.000 litara dnevno. Tako da je Јanjski kajmak već prisutan na tržištu kao komercijalni – kazao je Stojan Kozomara iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.


Mihajlo Ostojić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu dodao je da su oni obradili tri proizvoda - janjski kajmak, janjsku pletenicu i janjski polutvrdi sir.

- Utvrdili smo bakteriološki, hemijski i organoleptički da može da se proizvodi i da može da se brendira, odnosno, da se geografski zaštiti kanjski kajmak.

Područje Јanjske visoravni je izuzetno pogodno za stočasrtvo, proizvodnju ekološki čistog, visoko kvalitetnog mleka i mlečnih proizvoda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.