NavMenu

Plan Shandong Linglong 13 miliona guma godišnje u Srbiji - U našoj zemlji i novi centar za istraživanje

Izvor: eKapija Petak, 29.03.2019. 11:45
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da kineska kompanija Shandong Linglong za čiju će fabriku u Zrenjaninu 30. marta biti položen kamen temeljac, ima ambiciozan plan da proizvode 13 miliona guma godišnje u Srbiji.

Za Srbiju će ostvarenje te ambijcije značiti više radnih mesta, više posla za domaće kooperante i dobavljače i bolji životni standard, istakao je Knežević na konferenciji Globalnog partnerstva, koju je danas u Beogradu, uoči postavljanja kamena temeljca, organizovala kineska kompanija.

- Sa menadžmentom kompanije Linglong bilo je zadovoljstvo raditi. Taj profesionalnizam, motivisanost i posvećenost na koju smo naišli potvruđe da se radi o jednoj od najuspešnijih kompanija na svetu, od koje ćemo mnogo naučiti - rekao je Knežević.

On je naveo da će izgradnja fabrike guma u Zrenjaninu promeniti sliku tog grada, Banata i Srbije.

Knežević je istakao da kineski partneri mogu u Srbiji da očekuju dobre, pametne i motivisane ljude, ali i dobar poslovni ambijent i afirmisan politički podsticaj.

Ministar je ukazao da su odnosi između Srbije i Kine na najboljem mogućem nivou i da su ekonomski rezultati upravo posledica dobrog i čeličnog prijateljstva dve zemlje, koje su uspostavili dvojica predsednika, Aleksandar Vučić i Si Đinping.

Knežević je naveo da se dobri ekonomski rezultati ogledaju u praksi, navodeći kao primere Hestil u Smederevu i Ziđin u Boru, kao i izgradnju kinesko-srpskog parka prijateljstva u Smederevu.

On je zahvalio kompaniji Linglong što je u Beograd dovela 500 svojih partnera, saradnika i kooperanata iz celog sveta, što, kaže, potvrđuje kakvo poštovanje Kina ima prema Srbiji.

Predsednik kompanije Shandong Linglong Vang Feng zahvalio je predsedniku Srbije i vladi na pruženoj podršci za izgradnju kineske fabrike u Zrenjaninu i izrazio zadovoljstvo što će se ta fabrika naći u zemlji sa kojom, kako kaže, Kina ima dugogodišnje prijateljske odnose.


On je ukazao je da kompanija zapošljava 13.000 ljudi širom sveta, da se nalazi na 20. mestu po proizvodnji guma u svetu i na 3. mestu u Kini.

Naveo je da kompanija ima centre za istraživanje, koji se nalaze u Severnoj Americi, Kini i za sada jedan centar u Evropi, u Nemačkoj, i najavio da će, kada fabrika u Zrenjaninu bude izgrađena, takav centar dobiti i Srbija.

Vang je istakao da je "Šangdong Linglong" dobitnik najvećih priznanja, kao što su "Industrijski oskar" u Kini, a 2015. su, kaže, dobili i 2. državnu nagradu za tehnološke pronalaske.

On istakao da njihovi proizvodi "idu u korak sa vremenom", pa su nedavno otkrili materijal za gume od maslačka, koji, kaže, postiže dobre rezultate.

Vang je kao prednosti guma koje proizvodi ta kompanija, naveo nizak stepen buke, kontrola proklizavanja i nizak stepen otpora kotrljanja.

On je dodao da se Linglong gume prodaju u više od 30.000 prodajnih mesta i da sponzorišu oko 90 globalnih događaja.

Na današnjoj konferenciji biće potpisan i sporazum o sponzorstvu fudbalske Superlige Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.