NavMenu

Od 5. aprila na Beogradskoj berzi se trguje metodom kontinuiranog trgovanja - Bolja likvidnost i podsticaj za investitore

Izvor: Tanjug Sreda, 27.03.2019. 15:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ti_ser/shutterstock.com)Ilustracija
Na multilateralnoj trgovačkoj platformi Beogradske berze (MTP) od 5. aprila ove godine akcijama će se trgovati metodom kontinuiranog trgovanja umesto metodom preovlađujuće cene, prema odluci direktora Beogradske berze Siniše Krnete.

- Verujemo da će to doprineti podsticanju likvidnosti, podsticanju investitora, imajući u vidu da će im prelazak sa metode preovlađujuće cene na metod kontinuiranog trgovanja omogućiti lakše, frekventnije i brže ulaske i izlaske iz pozicija na akcijama listiranim na tom tržišnom segmentu - kaže Krneta za Tanjug.

Ističe da su na Berzi dugo vremena tragali za načinom na koji bi mogli da daju "vetar u leđa" likvidnosti tom, kako ocenjuje, "najnekvalitetnijem tržišnom segmentu".

- Ono što je jako važno reći je da se zapravo više od 90% hartija na našem tržištu nalazi upravo na tom segmentu, što ga čini najmasovnijim, i zbog toga je pažnja uprave Beogradske berze baš na tom tržišnom segmentu - napominje Krneta.

Razlog zbog kojeg je MTP najnekvalitetniji deo BELEX-a vidi u tome "što su na njemu locirane one hartije čiji vlasnici i menadžment nemaju interes da budu dostupniji javnosti", kao što je to, na primer, Komercijalna banka, koja je juče prezentovala svoje rezultate poslovanja za 2018. godinu akcionarima i investitorima na Beogradskoj berzi.

S druge strane, kako dodaje, i investiciona javnost godinama unazad, bar u poslednjih desetak godina, pokazuje jako slab interes za ulaganje u akcije koje se nalaze upravo u tom segmentu.

- Da bismo omogućili veću frekventnost komunikacije na tržištu generalno, a posebno na tržištu kapitala, ključni jezik komunikacije je cena. Da bi došli do nove, tržišne cene, odlučili smo se na ovaj potez za koji verujemo da može da doprinese podizanju likvidnosti, uslovno govoreći, na najnekvalitetnijem tržišnom segmentu - objašnjava Krneta.

Komentarišući trend jačanja indeksa Beogradske berze poslednjih nedelja, ističe da su BELEX indeksi u neprekidnom rastu otprilike od početka februara.

- Konjunkturno posmatrano, to nije nikakvo iznenađenje. Naime, krajem prvog kvartala i početkom drugog kvartala uvek imamo taj rast cena, posebno kada je početak godine naslonjen na godinu za koju postoje, opravdano, očekivanja da su poslovni rezultati i profiti kompanija čijim akcijama se trguje bili uspešni - kaže Krneta.

Dodaje, međutim, da ono što naročito zabrinjava jeste nivo investicione aktivnosti.

- Manjkaju nam investitori, kako domaći, tako i inostrani, manjkaju nam nove investicione alternative, nove hartije u koje bi se imalo prilike ulagati, a manjka i transparetnosti, objavljivanja rezultata i planova, kao što je bila prezentacija rezultata Komercijalne banke za 2018. godinu na Beogradskoj berzi - navodi Krneta.

Taj zajednički jučerašnji događaj Komercijalne banke i Beogradske berze, smatra značajnim doprinosom da se način komunikacije sa investicionom javnošću podigne na jedan viši nivo, koji omogućava da akcionari i investitori neposredno pitaju čelne ljude kompanija sve što ih interesuje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.