NavMenu

Hotel Summit u Beogradu okupio više od 250 učesnika - Srbija ima ogroman potencijal za razvoj banjskog turizma

Izvor: eKapija Sreda, 27.03.2019. 10:29
Komentari
Podeli
Sa konferencije Hotel SummitSa konferencije Hotel Summit
Više od 250 učesnika iz 61 hotelskog brenda, kao i prateće industrije i institucija, prisustvovalo je 21. marta drugoj po redu godišnjoj konferenciji Hotel Summit Srbija 2019, održanoj u hotelu Hyatt Regency u Beogradu, a u organizaciji poslovnog stručnog magazina InHotel.

I ove godine konferencija je okupila zanimljive govornike, a pokrenute su brojne teme značajne za razvoj hotelske industrije.

- Konferencija Hotel Summit Srbija, u organizaciji InHotel magazina, je drugu godinu zaredom pokazala da ima snagu i autoritet da na jednom mestu okupi više od 250 učesnika iz 60 hotelskih brendova. Drago nam je što veliki broj hotelijera, ali i krovne institucije prepoznaju naš doprinos razvoju i unapređenju hotelsko-turističkog sektora. Takođe nam je drago što smo Beograd pretvorili u mesto susreta domaće hotelske industrije i velikog broja međunarodnih, ali i domaćih stručnjaka. Smatrali smo da je Srbiji nedostajao događaj ovakvog formata, a broj i utisci učesnika nam to i potvrđuju - rekla nam je Vojislava Pešić, direktorka konferencije.

Koji će trendovi obeležiti hospitality sektor u narednim godinama, šta je to glamping turizam i šta je potrebno da bi ovaj koncept turizma zaživeo, kako funkcioniši sve popularnije platforme Hotelbeds i Expedia... samo su neke od tema koje su pokrenute na ovogodišnjem Hotel Summitu.

Bilo je zanimljivo čuti i kako Srbiju kao turističku destinaciju vide stranci, o čemu je govorila Snežana Savić iz IPSOS Serbia.

- Ono što je veoma ohrabrujuće jeste činjenica da Srbija beleži rast u broju poseta. Takođe, primetno je da je Srbija i dalje zemlja koju turisti obilaze na proputovanju i u kojoj ne ostaju dugo - ovde žele da dožive kratko i intezivno iskustvo, što prema rezultatima istraživanja uglavnom i odbiju. To se pre svega odnosi na Beograd, pa su pristupačne cene, ljudi i hrana tri glavna utiska, odnosno razloga zbog kojih turisti dolaze u Beograd. Tu su i one loše strane, gde su turisti izdvojili smeće i prljavštinu, sivilo grada, ruševine i oronule zgradu, ali i saobraćaj - stalne gužve, raskopane ulice i nedostatak metroa - rekla je Snežana Savić iz IPSOS Serbia.

Kako na pravi način upravljati destinacijom sa gostima konferencije je podelio Dejan Veselinov, konsultant u VTC Srbija. Ono što je takođe veoma važno jeste kako kreirati sadržaje koje destinaciju održavaju u životu, ali i kako privući goste u Srbiju i ponuditi im ugođaj o kome će pričati i zbog kojeg će se ponovo vratiti u određenu destinaciju. Svoje iskustvo na Hotel Summitu podelio je Filip Kustura, CBDO, Serbia Incoming DMC.

Još jedan od izazova sa kojima se suočavaju brojne destinacije zemlje jeste kako stvoriti novu destinaciju. A kako to uraditi objasnio je Janez Jager, partner u Best Hospitality Solutions Slovenia, na primeru revitalizacije banjskog turizma u Termama Sveti Martin u Hrvatskoj. Naime, ovaj spa i zdravstveni centar je posle promene strukture menadžmenta, primenio novu konceptualizaciju sadržaja sa minimalnim CAPEX-om i maksimalnim radom na pozicioniranju i diferenciaciji. Na taj način otvoren je put ka zapadnim tržištima, a za samo četiri godine prihodi su udvostručeni.


Jagera smo pitali šta Srbija može da uradi kako bi oživela svoj banjski turizam, ali i da li se model koji je primenjen na Termama Sveti Martin može primeniti i na banje u našoj zemlji.

- Srbija i dalje ima dosta banja koje su u državnom vlasništvu i sada se traže adekvatna rešenje kako te banje ili privatizovati ili revitalizovati. Ono što ja mogu reći na iskustvu Slovenije, potencijal u banjskom turizmu je ogroman, naročito zbog ostatka sveta, na primer Kine i Rusije, kojima fali taj socijalni deo medicine koji Zapadna Evropa i dalje veoma dobro razvija. Ovaj model koji smo koristili u Termama Sveti Martin razvili smo na više banja u regionu, po sličnom modelu radili smo i dve destinacije u Kini, ali i novi rizort na Filipinima kod Manile, gde ćemo inkorporirati i glamping, koji postaje sve popularniji vid turizma. Znači, veoma je važno naći dobar sistem u kojem će se napraviti pravi spoj prirode, savremene medicine i novih poslovnih modela. Na taj način možete privući i investitore, ali im i obezbediti povrat uloženih sredstava - rekao je Jager za naš portal.

Naš sagovornik istakao je da Srbija ima enorman potencijal za razvoj banjskog turizma.

- Vode u Srbiji veoma su lekovite i svaka od njih može se dobro pozicionirati. Bogtstvo koje ima Srbija slično je onome koje ima i Mađarska koja je sada proglašena i zemljom najbogatijom termalnim vodama - priča Jager.

Važno je da ponudu prati i određena hotelska infrastruktura, a broj hotela u Srbiji poslednjih nekoliko godina konstantno raste.

- Hotelska infrastruktura u Srbiji se u poslednjih nekoliko godina veoma razvila, naročito u Beogradu. Važno je da se sada taj talas malo pomeri ka periferiji i više pažnje posvetiti banjskim kompleksima i rizortima - kaže Janez Jager za eKapiju.

D. O.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.