NavMenu

Komercijalna banka na nivou Grupe u 2018. ostvarila istorijski profit od 71 mil EUR - Depoziti porasli 11% u odnosu na 2017.

Izvor: eKapija Utorak, 26.03.2019. 15:10
Komentari
Podeli
Vladimir Medan (Foto: Komercijalna banka)Vladimir Medan
Komercijalna banka je 2018. godinu završila sa ostvarenim profitom od 8.121.000.000 dinara (69 mil EUR), dok je na nivou Grupe ta cifra iznosila 8.381.000.000 dinara (71 mil EUR), što je najveći profit od njenog osnivanja, izjavio je danas predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Vladimir Medan.

Na predstavljanju poslovnih rezultata banke u 2018. akcionarima i potencijalnim investitorima u prostorijama Beogradske berze, Medan je istakao da je bilanska aktiva Komercijalne banke zaključno sa 31. decembrom 2018. iznosila 401 milijardu dinara, što je rast od 9% ili 32 milijarde dinara u odnosu na 2017. godinu, dok je na nivou Grupe ona za 2018. godinu iznela 442 milijarde dinara, sa još većim rastom u odnosu na prethodnu godinu - od 10%, odnosno 41 milijardu dinara.

- Banka je po prvi put u 2018, posle četiri godine, preokrenula trend bilansne aktive u pozitivnom smeru, i to je trend na kojem će menadžment banke raditi u narednom periodu, jer je bilansna aktiva veoma bitna u današnjim uslovima, mnogo bitnija nego pre 10 godina, s obzirom da su kamatne marže i cene kredita smanjene, pa banke koje nemaju dovoljno veliku bilansnu aktivu teško mogu da generišu adekvatan nivo profita - istakao je Medan.

Prema njegovim rečima, depoziti banke su u poređenju sa 2017. godinom porasli 11% i na kraju 2018. su iznosili 319 milijardi dinara, odnosno 359 milijardi na nivou Grupe.

- Ovaj pokazatelj je bitan, jer je gro poslovanja banke baziran na depozitima i zato rast od 11% za godinu dana pokazuje da je Komercijalna banka brend i da je vraćeno poverenje u njenu stabilnost. A banka nije ništa drugo do poverenje. Sve što radimo usmereno je na poverenje klijenta, jer on ne želi da razmišlja da li je njegov novac siguran - kazao je predsednik IO Kombanke.

Upravo ovaj trend rasta aktive i depozita omogućio je, prema Medanovim rečima, istorijski rast profita, kao i rast učešća aktive Komercijalne banke u bankarskom sektoru Srbije u prošloj godini.

On je istakao da je povećani profit doveo do rasta ukupnog kapitala, sa 63,3 na 67,6 milijardi dinara na kraju prošle godine, što pokazuje da je Komercijalna banka dobro kapitalizovana insituticija koja svojim kapitalom garantuje stabilnost.

- Ovaj iznos kapitala dokazuje i poverenje akcionara, a dovoljno je visok i da služi kao brana od bilo kakvog negativnog uticaja sa strane - dodao je Medan.

Govoreći o vlasničkoj strukturi Komercijalne banke, Medan je podsetio da je u rukama države 41,74% akcija banke. Ostali veliki pojedinačni akcionari su EBRD, IFC, Swedfund i DEG, a tu su i Dunav osiguranje i Agencija za osiguranje depozita sa učešćem od preko 1%, dok su ostali sitni akcionari sa udelima ispod 1%.


On je prezentovao i kretanje cena akcija Komercijalne banke u prošloj godini, istakavši da je krajem 2017. i početkom 2018. prosečna cena trgovanja akcijama Komercijalne banke na Berzi bila 1.800 dinara, dok je juče dostigla 2.805 dinara, što je, kako je rekao, istorijski rekord.

Prema rečima Medana, porasli su i ukupni neto krediti banke, sa 153,4 na 167,3 milijarde dinara, a rast je zabeležen i kada je reč o neto kreditima, depozitima i ukupnim neto prihodima po zaposlenom.

Takođe, koeficijent prinosa na ukupno angažovana sredstva povećan je u 2018. sa 1,9 na 2,1 u odnosu na 2017. godinu, dok je stopa prinosa na kapital sa 11,9 povećana na 12,6, što je, istakao je Medan, Komercijalnu banku uvrstilo u najprofitabilnije institucije na finansijskom tržištu Srbije.

- Za sve to zaslužno je povećanje produktivnosti i depozita, zadržavanje adekvatnih kamatnih marži, ali i prelomljeni cost/income ratio koji je sa 61,8 % u 2017. smanjen na 58% u 2018. i radićemo na tome da još ide dole, jer je to siguran put u veću produktivnost, profitabilnost i stabilnost - kazao je Vladimir Medan.

On je zaključio da je cilj Komercijalne banke, kao najznačajnije regionalne banke, nastavak dinamičnog rasta kakav je ostvaren u 2018. godini.

B. Petrović




Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.