NavMenu

Osnovano Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS)

Izvor: Tanjug Utorak, 26.03.2019. 11:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hafakot/shutterstock.com)Ilustracija
U Beogradu je osnovano Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS), a na osnivačkoj skupštini održanoj u Privrednoj komori Srbije prisustvovalo je 104 predstavnika turističkih agencija iz zemlje, saopštilo je ovo Udruženje.

Kako se navodi, predstavnici turističkih udruženja podržali su inicijativu za osnivanje "modernog udruženja koje će se uključiti u rad državnih organa i time uzeti aktivno učešće u sprovođenju objektivnog i pravednog poslovanja u skladu sa zakonima, u cilju povećanja transparentnosti i borbe protiv nelojalne konkurencije".

Udruženje je osnovano 22. februara ove godine, a inicijativa za osnivanje UTAS-a javila se kao posledica situacije da su početkom godine osiguravajuće kuće, kažu u udruženju, podigle cene svojih polisa za turističke agencije za 700 procenata, što će se, ocenjuju, verovatno odraziti na cene turističkih aranžmana.

- Nedavno je usvojen novi Zakon o turizmu koji ima dosta nelogičnosti i nedostataka, koji ne sprečava moguće zloupotrebe u turističkoj privredi i nasuprot očekivanjima i namerama, ne štiti ni putnike ni privredne subjekte, niti je u skladu sa direktivama EU - kaže se u saopštenju.

Smatraju da se u njihovoj branši favorizuju velike turističke agencije time što se, kažu, propisuju nameti nesrazmerni obimu poslovanja, a kazne se, dodaju, ne sprovode.

- Želimo da se ogradimo od lošeg poslovanja pojedinih turističkih agencija iz prošlosti, kao i da putnicima damo jasne, precizne i tačne informacije o uslugama koje pružamo, jer smatramo da građani imaju pravo da znaju kompletnu istinu u vezi s privređivanjem u turizmu u Srbiji - navodi se u saopštenju.

Inače, u Srbiji od 1954. godine, kada je osnovana, deluje i Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije - YUTA, koja posluje kao strukovna neprofitna organizacija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.