NavMenu

Prva petoletka-namenska obeležila 70 godina poslovanja - Uspon kompanije od gubitaša do izvoza u devet zemalja sveta

Izvor: eKapija Subota, 23.03.2019. 10:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ALEXANDER LEONOV/shutterstock.com)Ilustracija
Prva petoletka-namenska obeležila je u petak (22. marta) 70 godina postojanja, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je tom prilikom ukazao na činjenicu da je ta fabrika od gubitaša postala kompanija koja posluje sa dobitkom i izvozi u devet zemalja sveta.

- Ovo je značajan događaj, ne samo za kompaniju već i privredu ovog kraja i za lokalnu zajednicu u kojoj posluje i koja je sa fabrikom delila i uspone i padove u proteklih sedam decenija. Prva petoletka-namenska oslonac je ekonomskog lokalnog razvoja opštine Trstenik i okruga - ukazao je Čadež.

Kako je rekao, u namenskoj industriji sada posluje više od 60 državnih i privatnih kompanija koje zapošljavaju oko 20.000 radnika, ponovo postaju značajan deo srpske privrede i doprinose njenom izvoznom učinku, razvijaju se i sve više posluju po tržišnim principima i standardima za ovakve fabrike u svetu, navodi se u saopštenju PKS.

- Poređenja radi, 2012. godine samo jedna fabrika odbrambene industrije Srbije imala je zadovoljavajuću uposlenost kapaciteta i uredno izmirivala obaveze prema državi i zaposlenima. Danas, ove kompanije imaju visok stepen uposlenosti kapaciteta, prisutne su na više od 60 tržišta u svetu na svim kontinentima, a od 2012. su povećale izvoz gotovo četiri puta. Otvaraju nova radna mesta, pa su samo u protekle četiri godine zaposlile 3.400 novih ljudi. Ove kompanije investiraju iz sopstvenih sredstava u povećanje proizvodnje i nove tehnologije, a u poslednjih pet godina uložile su više od 150 mil EUR - rekao je Čadež.

Doprinos oporavku i uzlaznom trendu poslovanja ove industrije i privrede u celini dala je i Prva petoletka-namenska.

- U aktivnostima na daljem podizanju efikasnosti, produktivnosti i konkurentnosti i jačanju tržišne pozicije kompanije ovog sektora, Prva petoletka-namenska, kao i firme iz celog sistema Prve Petoletke mogu kao i do sada da računaju na punu podršku Privredne komore Srbije, od zastupanja inicijativa privrednika za unapređenje privrednog ambijenta, preko internacionalizije, pružanja usluga za jačanje proizvodnih, izvoznih i razvojih kapaciteta, do edukacije i digitalne trasformacije industrije - poručio je Čadež.

Privredna komora Srbije kompaniji Prva petoletka namenska dodelila je Plaketu povodom 70 godina postojanja u znak priznanja menadžmentu i zaposlenima za postignute rezultate proteklih godina, znak zahvalnosti za aktivno učešće u radu Privredne komore Srbije, a direktorki Anđelki Atanasković za lični doprinos radu regionalnog parlamenta privrednika Rasinskog okruga čiji je predsednik.

Predsedniku PKS uručena je zahvalnica povodom jubileja Prve petoletke-namenske u Trsteniku.

Na svečanoj akademiji povodom jubileja kompanije govorila je direktorka Prve petoletke Anđelka Atanasković, kao i pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.