NavMenu

Neće više biti dvostrukih standarda - Jednak kvalitet proizvoda na teritoriji cele EU

Izvor: Tanjug Petak, 22.03.2019. 17:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lisa S./shutterstock.com)Ilustracija
Evropske institucije su nakon desetočasovnih pregovora postigle konačni dogovor o zabrani dvostrukog kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu EU, a u okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi, prenosi portal index.rs.

Prema proceduri, dogovor još moraju da potvrde Savet Evrope i Evropski parlament. Direktiva propisuje da će kazne za proizvođače koji plasiraju dvostruki kvalitet biti do 4% njihovog godišnjeg prometa.

Dogovorena je i sigurnosna odredba da Evropska komisija mora u roku tri godine da napravi ocenu efikasnosti novih pravila i po potrebi ih pooštri.

Hrvatska evroposlanica Biljana Borzan je navela da je time završena petogodišnja bitka čiji je rezultat jednak kvalitet svih proizvoda u celoj EU.

Kap koja je prelila času, kako je navela, bilo je istraživanje koje je sprovela sa Hrvatskom agencijom za hranu, a čiji su rezultati pokazali da je trećina prehrambenih i neprehrambenih proizvoda u Hrvatskoj nižeg kvaliteta nego u Nemačkoj, ali i skuplja.

Čak 82% građana Hrvatske izjasnilo se da smatraju da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda.

- Mene su ti rezultati obavezali i obećala sam da neću stati dok ne ostvarimo stvarnu ravnopravnost za sve građane EU. To je bio rovovski posao, ali sada je dogovorena zabrana različitog kvaliteta za sve proizvode, dakle i hranu, ali i tehniku, automobile i slično - objasnila je Borzan.

Do sada često proizvodi nisu bili jednakog kvaliteta u svim zemljama EU, a više puta je ustanovljeno da su u zapadnim, bogatijim zemljama znatno kvalitetniji nego na istoku EU.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.