NavMenu

Završen proces uvođenja sistema za praćenje robe putem lokatora - Mogućnosti za krijumčarenje svedene na minimum

Izvor: Beta Petak, 22.03.2019. 16:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Uprava carina Srbije saopštila je da je završen proces uvođenja novog sistema za praćenje tovara robe putem elektronskih lokatora, koji se sada primenjuje na celom carinskom području Srbije.

Novo carinsko obeležje postavlja se na svaki kamion kojim se prevozi roba u uvozu, izvozu ili tranzitu, čime se osigurava nepovredivost sadržaja pošiljke i njena bezbednost, a svaka mogućnost za krijumčarenje svodi se na minimum, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da novi sistem praćenja roba predstavlja važan korak u unapređenju i jačanju kapaciteta Uprave carina, kao jedne od značajnih karika u lancu institucija koje se bave suzbijanjem sive ekonomije.

- Apsolutna sigurnost robe koja se prevozi nam je na prvom mestu. Lokator preko sofisticiranog softvera beleži i najmanju manipulaciju, čime se potpuno isključuje bilo kakvo neovlašćeno otvaranje tovarnog prostora - istakla je pomoćnica direktora Uprave carina Sonja Lazarević i dodala da će "lokatori najviše doći do izražaja u borbi protiv sive ekonomije - čiji ozbiljan pad možemo očekivati već nakon godinu dana korišćenja novog načina kontrole".


Iz Uprave carina su naveli da je na početku primene nova tehnologija naišla na otpor, pa je tako od 21. januara 2019. godine, kada je počela fazna primena elektronskih lokatora namerno oštećeno 100 uređaja.

- Pojedini negoduju jer generalno imaju otpor prema promenama, a ima i onih koji im se priključuju u negativnim komentarima iako nemaju nikakve veze sa postavljanjem lokatora, dok trećima smetaju, jer ih sprečavaju u zloupotrebama na koje su navikli - naglasila je Lazarevićeva i dodala da je potpuno neutemeljena tvrdnja da se na granicama duže čeka zbog postavljanja lokatora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.