NavMenu

Kompanije CMEC i Siemens potpisale ugovor za sistem protivpožarne zaštite u TE Kostolac - Projekat vredan 5 mil EUR

Izvor: Tanjug Sreda, 20.03.2019. 14:00
Komentari
Podeli
TE Kostolac (Foto: Katarina Stevanović)TE Kostolac
Predstavnici kineske kompanije CMEC i nemačkog Siemensa potpisali su u JP Elektroprivreda Srbije u Beogradu ugovor o projektovanju, nabavci i izgradnji sistema protivpožarne zaštite za blok B3 TE Kostolac B.

Ugovor za Sistem zaštite od požara, čija je vrednost 5 mil EUR, obuhvata projektovanje, nabavku, isporuku, ugradnju, testiranje i puštanje u rad sistema za zaštitu od požara u novom bloku 3 termoelektrane Kostolac. To će omogućiti pravovremeno nadgledanje svih podsistema i pružiti dodatnu sigurnost i bezbednost u termoelektrani, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora.

V. d. direktora JP EPS Milorad Grčić rekao je da je to još jedan od koraka u realizaciji projekta izgradnje novog bloka u Kostolcu.

- Ovo je jedan od veoma značajnih delova projekta izgradnje bloka u Kostolcu i odnosi se na protivpožarnu zaštitu i sigurnost funkcionisanja onda kada projekat bude završen. Ovo je jedan od najvećih projekata čija je realizacija u toku u okviru EPS-a - naveo je Grčić.

Za EPS je to veoma značajno jer je blok B3 snage 350 megavata prvi veliki kapacitet za proizvodnju električne energije koji se gradi posle gotovo tri decenije. Sa vrednošću od 613 mil USD to je i jedan od najvecih investicionih projekata koji se trenutno realizuje u Srbiji.

- Veoma sam srećan zbog potpisivanja današnjeg ugovora, jer to pokazuje da je kineski CMEC za razliku od situacije od pre godinu i po dana sve snage usmerio na Srbiju, EPS i na realizaciju ovog projekta - rekao je Grčić.

On je dodao da je bilo problema u početku, i nekih kašnjenja, ali da sada posao ide uzlaznom putanjom. CMEC, dodao je, krupnim koracima radi i današnje potpisivanje ugovora važan je pokazatelj da ta kompanija užurbano radi u Kostolcu na izgradnji novog bloka.

Grčić je zahvalio predstavnicima dve kompanije ističući da njihova zajednička zajednička odluka da ovaj ugovor potpišu baš u prostorijama EPS-a pokazuje da daju prioritet tom preduzeću koji god projekat da je u pitanju.

Zamenik direktora China Machinery Engineering Corporation (CMEC) Tong Zigang rekao je da je sistem zaštite od požara od velikog značaja i da je zato kompanija pažljivo ušla u izbor izvođača, te da su posle detaljnog istraživanja izbrali kompaniju Siemens, koja ima ima izuzetna dostignuća u ovoj oblasti.

- Na početku smo imali neke manje probleme, ali uz zajedničke napore i podstrek, trudili smo se da se projekat završi na vreme. CMEC će preduzeti sve mere da se garantuje završetak projekta na vreme - rekao je Tong.

Generalni direktor Siemens Srbija Udo Ajhlinger (Udo Eichlinger) istakao je da je reč o veoma važnom ugovoru koji se odnosi na projektovanje, nabavku i usluge protivpožarne zaštite novog bloka u TE Kostolac. On je dodao da je ovo drugi projekat koji je Simens ugovorio s kineskim partnerom.

- Predstavlja nastavak saradnje i nadamo se da ćemo moći da proširimo saradnju u budućnosti - rekao je Ajhlinger.

Dodao je da za EPS i Simens ovaj projekat predstavlja nastavak strateške saradnje, koja je dokazana već u okviru realizacije nekoliko projekata koji su bili veoma kompleksni. Takođe je zahvalio predstavnicima EPS-a i kineskog CMEC-a na ukazanom poverenju, i dodao da će se nakon pravilne i pravovremene instalacije sistema omogućiti nadgledanje svih podstistema u termoelektrani.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.