NavMenu

Luka Brčko razvija intermodalni transport - Oformljen kontejnerski terminal

Izvor: RTRS Sreda, 20.03.2019. 09:25
Komentari
Podeli
(Foto: lukabrcko.ba)
Pokretanjem kontejnerskog terminala Luka Brčko postaće deo svetske transportne zajednice, suština je Memoranduma o razumevanju u oblasti unapređenja intermodalnog transporta robe koji su u utorak, 19. marta, potpisali predstavnici Luke Brčko, Željeznica RS, Željeznica FBiH, Hrvatskih železnica Cargo i preduzeća Belisar iz Brčkog.

Izvršni direktor za logističke operacije preduzeća Belisar Јovo Ilić rekao je posle potpisivanja u Brčkom, da je to veliki korak za distrikt, jer će privrednim subjektima u distriktu, ali i u regionu doneti novi logistički potencijal.

- Ulazimo u mrežu kretanja kontejnera na svetskom nivou kroz dolazak velikih svetskih kompanija i brodara koji će ovde skladištiti svoje kontejnere i omogućiti privrednim subjektima koji izvoze, da svoju robu lakše i brže mogu da plasiraju na svetsko tržište - naglasio je Ilić.

Direktor brčanske Luke Marinko Viljušić je rekao da je posao sa kontejnerskim terminalom počeo i da je već pretovaren jedan voz koji je stigao iz Luke Rijeka za potrebe Belisara.

- Razvoj kontejnerskog terminala je budućnost, a dolazi i u momentu kada je zatvoren most Brčko-Gunja, između BiH i Hrvatske. Ako bude potrebe, prebacićemo se na železnice i preći na viši nivo pretovara kontejnera. Trenutno imamo oko 200 kontejnera betoniranog i obeleženog prostora, a još imamo oko 6.000 metara kvadratnih prostora za dalje proširenje terminala - dodao je Viljušić.

Generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić istakao je da je do sada intermodalni transport u BiH i Hrvatskoj bio na veoma niskom nivou.

- Sa razvojem Luke Ploče sigurno će doći do povećanja kapaciteta i mogućnosti razvoja ovog saobraćaja. Naš cilj kao jednog od najznačajnijih prevoznika u BiH svakako je da doprinesemo razvoju Luke Brčko i same privrede BiH - rekao je on.


Direktor Hrvatskih željeznica Cargo Gordan Žurga podsetio je na dugogodišnju saradnju sa Belisarom, kao i da smatra da je velika stvar za Hrvatske željeznice Cargo što će moći na ovaj način da ostvare sa kolegama prevoz robe.

- Kako za nas, ovo je tako velika stvar i za Brčko, jer je kontejnerski terminal u Luci Brčko u ovom trenutku zaveden u sve svetske brodarske registre, i svi brodari ga mogu odabrati za vidove prevoza. Znači, roba iz Kine se preko Luke Rijeka i Luke Ploče može poslati u Brčko. Daćemo sve od sebe da uvedemo redovnu liniju koju planiramo, od kontejnerskog terminala iz Rijeke za Brčko, bar jednom sedmično - rekao je Žurga.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.