NavMenu

U Kragujevcu otvoren savremeni CNC trening centar

Izvor: RTV Nedelja, 17.03.2019. 16:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)Ilustracija
Savremeni CNC trening centar, čiji je cilj da mlade od 18 do 35 godina dodatno obuči za zanimanje operater mašinske obrade na CNC mašinama, svečano je otvoren 14. marta u Kragujevcu.

Kako je istakao Aleksandar Pajić, savetnik ministra prosvete nadležan za poslove srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih, trening centar će omogućiti da Kragujevac i čitava Šumadija hvataju korak sa izazovima četvrte industrijske revolucije.

- On će ubrzati razvoj obrazovanja, ali i tehnološku transformaciju i ekonomski razvoj u oblastima mašinstva, primenjene elektrotehnike i informacionih tehnologija - rekao je Pajić.

Savetnik ministra je istakao da je CNC trening centar odličan primer reforme stručnog obrazovanja koji spaja obrazovne ustanove i privredu, a s ciljem razvoja ekonomije Srbije.

Centar je uspostavljen u okviru javno-privatnog partnerstva između Grada Kragujevca, nekoliko najuspešniji privatnih kompanija i Srednje stručne škole u Kragujevcu, koja ove godine obeležava 165 godina postojanja.

Pajić je rekao da je u tekućoj školskoj godini Ministarstvo prosvete u stručnim školama započelo realizaciju 18 novih obrazovnih profila.

- Za sve ove profile izrađeni su standardi kvalifikacija, planovi i programi nastave i učenja zasnovani na ishodima kao i moderni normativi prostora, opreme i nastavnih sredstava i vrste stručne spreme nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika - objasnio je Pajić.

Savetnik ministra je istakao da se većina novih obrazovnih profila realizuje kroz neki od vidova saradnje škola sa poslodavcima "što je osnovna odrednica svih reformi stručnog obrazovanja u celini".

- Pomenute promene obezbeđuju porast kvaliteta stručnog obrazovanja i dostizanje predviđenih standarda kvalifikacija i ishoda učenja - rekao je Pajić.

On je zaključio da se njima ostvaruje jedan od najvažnijih strateških ciljeva u oblasti stručnog obrazovanja da se obuhvat upisa učenika profilima zasnovanim na standardu kvalifikacija iz godine u godinu povećava i da se olakša i ubrza njihov prelazak iz sveta obrazovanja u svet rada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.