NavMenu

Vlada Srbije izdvojila 520 miliona dinara za poljoprivredu - Usvojen i program za osnaživanje žena u IT sektoru

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.03.2019. 17:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sasa Prudkov/shutterstock.com)Ilustracija
Vlаdа Srbije usvojilа je na sednici održanoj u četvrtak (14. marta) Uredbu o utvrđivanju Programa izvođenja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta za 2019. godinu. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će sredstva od 520 miliona dinara koristiti za uspešnije sprovođenje zemljišne politike – za izvođenje komasacije, poboljšanje kvaliteta obradivog poljoprivrednog zemljišta, nabavku nove opreme za navodnjavanje i bušenje ili iskopavanje bunara u te svrhe, kao i studijsko-istraživačke radove, programe i projekte, navodi se na sajtu Vlade.

Korisnici sredstava za pomenute aktivnosti mogu biti jedinice lokalne samouprave, fizička lica, privredna društva, preduzetnici, zemljoradničke zadruge, naučno-istraživačke organizacije, kao i ustanove osnovane od strane Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave.

Vlada je usvojila i Program za osnaživanje žena u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija za period 2019-2020. godine. Usvojenim programom stvaraju se uslovi za ravnopravno učešće žena u IT sektoru i za smanjenje rodnog jaza u digitalnom sektoru, kao i ravnomernija regionalna zastupljenost žena u ovoj oblasti.


S obzirom na procenu da u IT sektoru ima prostora za 50 do 100 hiljada novih radnih mesta do 2020. godine, Vlada je obezbedila 25,5 miliona dinara za 2019. godinu i 22 miliona dinara za 2020. godinu za obuku, edukaciju i prekvalifikaciju žena u ovoj oblasti.

Ovim programom biće obuhvaćene učenice, studentkinje, zaposlene žene koje su zainteresovane za prekvalifikaciju i pripadnice starije generacije, koje će biti podstaknute za korišćenje IT tehnologije.

Na sednici je usvojena i odluka Vlade da Specijalni rezervat prirode Rtanj bude stavljen pod zaštitu države kao poseban biodiverzitet istočne Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.