NavMenu

Uskoro kredit za izgradnju dispečerskog centra za železnicu

Izvor: Tanjug Petak, 15.03.2019. 12:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)Ilustracija
Srbija je tražila novi kredit od Ruske Federacije u iznosu od 172,5 mil EUR, kako bi se finansirala izgradnja Jedinstvenog dispečerskog centra (JDC). Reč je o centru za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji i izgradnju železničke infrastrukture, a naredni korak za novi ruski kredit podrazumeva usaglašavanje Međudržavnog sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o novom ruskom izvoznom kreditu, navode u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Takođe ističu da se potpisivanje ovog sporazuma očekuje u prvoj polovini 2019. godine, a podsećaju i da se Ministarstvo finansija krajem 2018. obratilo sa tim zahtevom Ruskoj Federaciji.

Ugovor o izgradnji Jedinstvenog dispečerskog centra i izvođenju radova na železničkoj infrastrukturi potpisan je 17. januara, tokom posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji, između preduzeća Infrastruktura železnice Srbije i RŽD International (Ruske železnice).

Ugovorom su predviđeni radovi i projektovanje u vrednosti od 230 mil EUR, a od ruske strane je tražen kredit za 75% vrednosti projekata, odnosno za iznos od 172,5 mil EUR.

Predviđena je realizacija tri projekta iz domena projektovanja i izgradnje železničke infrastrukture, i to radovi na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova - Novi Sad (40,4 km), procenjene vrednosti 91,9 mil EUR, zatim izgradnja Jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji koja obuhvata projektovanje i izgradnju komponenti dispečerskog centra po novom proširenom projektnom zadatku kojim je predvidena i funkcija upravljanja saobraćaja na pruzi Beograd - Subotica - državna granica - Budimpešta. Predviđena sredstva za ovaj projekat su oko 127,4 mil EUR.

Takođe će biti sprovedena i izrada projektno-tehnicke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Valjevo - Vrbnica - državna granica, sa ciljem da se rekonstruišu sve deonice takozvane barske pruge u Srbiji. Procenjena vrednost projektovanja je 10,7 mil EUR.

Projekat je inicijalno bio planiran da se realizuje kroz prethodni međudržavni zajam za železnicu od Ruske Federacije, s tim da je u međuvremenu zahtev za finansiranje proširen i na deonicu brze pruge na kojoj radove izvode Ruske železnice, zbog cega je projekat JDC odložen i biće realizovan u okviru nastavka ruskog kredita za realizaciju železnice.


Iz resornog ministarstva napominju da je RŽD International, kroz realizaciju radova na deonici Stara Pazova - Novi Sad, prva kompanija koja će u Srbiji isporučiti i ugraditi signalno-sigurnosne uređaje nivo ECTS-2, koji su po evropskim normama neophodni na prugama velikih brzina, a daljinsko upravljanje predstavlja tehnički i tehnološki produžetak ovog sistema.

Iz kompanije RŽD International pre petnaestak dana je saopšteno da je radna grupa koju čine ruski i srpski stručnjaci počela radove na pripremi projekta za izgradnju Jedinstvenog dispečerskog centra (JDC) za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji.

Tada je saopšteno i da su u toku aktivnosti pregleda objekata na terenu, kako bi se stekao uvid u stvarno stanje infrastrukture železnice Srbije, a u cilju pripreme precizirane tehničke i komercijalne ponude za organizaciju JDC.

Jedinstveni dispečerski centar će omogućiti implementaciju novih tehnologija za upravljanje prevoznim procesom i stalnu kontrolu saobraćaja vozova, povećaće propusnu moć železničke pruge, optimizovati operativne troškove i povećati bezbednost saobraćaja na evropskim saobraćajnim koridorima 10 i 11.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.