NavMenu

Dobit NBS u 2018. posle oporezivanja 30,66 milijardi dinara

Izvor: Beta Petak, 15.03.2019. 12:03
Komentari
Podeli
(Foto: ToskanaINC/shutterstock.com)
Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je u četvrtak (14. marta) da je u 2018. godini posle oporezivanja ostvarila ukupnu dobit od 30,66 milijardi dinara, tako da će u državni budžet uplatiti porez na dobit u iznosu oko 426,3 miliona dinara.

Dobit iz operativnog poslovanja, odnosno dobit koja nije proistekla iz kursnih razlika, u iznosu od 13,24 milijarde dinara, biće raspodeljena tako da će 70% te dobiti, što je 9,27 milijardi dinara, biti preneto u budžet Srbije.

Od ostatka dobiti 10% se raspodeljuje u osnovni kapital, a 20 odsto u posebne rezerve NBS.

Finansijski izveštaji NBS za 2018. koje je usvojio Savet guvernera, zajedno sa izveštajem ovlašćenog revizora, biće dostavljeni Skupštini Srbije.


Centralna banka je istakla da po svojoj funkciji nije profitna institucija, već institucija koja treba da obezbedi cenovnu i finansijsku stabilnost na održiv način.

- NBS je u prošloj godini očuvala nisku i stabilnu inflaciju, doprinoseći stabilnim uslovima poslovanja i investiranja - piše u saopštenju.

NBS je u 2017. imala gubitak od oko 84 milijarde dinara, što je tumačila posledicom obračunatih kursnih razlika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.