NavMenu

"Vino prijatelja", najbolje vino Banata, za sada nije u prodaji

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.03.2019. 11:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Refat/shutterstock.com)Ilustracija
U Kulturnom centru Zrenjanina održana je završnica manifestacije "Najbolje vino Banata". Organizatori manifestacije bili su zrenjaninski Klub vina, Kulturni centar i Turistička organizacija, a pokrovitelj manifestacije je Grad Zrenjanin, prenosi sajt poljosfera.rs.

Branislav Prohaska, iz zrenjaninskog Kluba vina rekao je da je ranijih godina to bila manifestacija na kojoj su učestvovali vinari iz srednjeg Banata, a od pre dve godine takmiče se vinari iz celog Banata. Želja organizatora je da od sledeće godine manifestacija bude internacionalna. Tada će se, veruju, u Zrenjaninu na manifestaciji "Najbolje vino Banata" predstaviti i vinari iz Rumunije i Mađarske.

Ove godine vina su predstavili vinari iz Iđoša, Gudurice, Pančeva, Dolova, Mužlje, Melenaca, Taraša, Aradca, Orlovata.

Vina je ocenjivala međunarodna sudijska ekipa koju tradicionalno organizuje Igor Luković. Prema mišljenju članova komisije banatska vina su svake godine sve bolja. Nakon žiriranja preko sto uzoraka vina, koje je održano 26. februara, proglašena su najbolja.

Prijatelji napravili najbolje vino

Prvo mesto u kategoriji belih vina osvojio je Hrubik Jano iz Aradca. Najbolje roze vino napravio je Podrum Mirković iz Pančeva, a šiler vino Urban Janoš iz Mužlje.

Apsolutni pobednik manifestacije "Najbolje vino Banata" za 2019. godinu je kaberne sovinjon "Vino prijatelja".
Pobedničko vino proizveli su zajedno, prijateljski Saša Tolmač i Zoltan Kočmaroš iz Taraša. Pobednici kažu da za sada količine vina koje proizvode nisu velike, ali će ga biti više jer nameravaju da prošire svoje vinograde.

Ocenjuju da, iako u Banatu nema mnogo vinograda, ima budućnosti u vinogradarstvu i vinarstvu. Vrhunska vina koja prave, Tolmač i Kočmaroš za sada poklanjaju prijateljima i koriste za svoje potrebe. Veruju da će se u narednim godinama situacija promeniti i da će početi sa prodajom.

Banatski šiler kao lokalni brend

Od prošle godine na ovoj manifestaciji izdvojeno se ocenjuje banatski šiler, pomalo zaboravljeno vino ovih krajeva. Želja organizatora je da se sačuva tradicija, nematerijalno kulturno dobro Banata.

Tradicionalni banatski šiler je vino koje se pravi po posebnom postupku i razlikuje se od drugih vina. Nekada se u svakom selu pravilo ovo vino. Berba grožđa u vinogradu obavljala se u jednom danu, sve sorte zajedno, i nakon muljanja i stajanja, blago crvenkasto vino se otakalo. Iz svakog vinograda "isticalo" je specifično aromatično vino. Ova vina pila su se do proleća.

Enološki gledano ovaj postupak u mnogome odstupa od akademskih tehnologija, ali je prepoznatljiv, autentičan i zato treba da bude zaštićen brendom Banata, sigurni su banatski vinari.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.